VIDEO Introducerea salariului minim european în România, pusă sub semnul întrebării. Consecințe negative

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Adrian Negrescu, analist financiar, invitat în emisiunea Puterea Știrilor spune că salariile vor fi ajustate o singură dată pe an, la 1 ianuarie, conform unei formule de calcul transparente, eliminând astfel deciziile ad-hoc influențate de interesele politice. Creșterea salariului minim în România, deși este benefică în aparență, aduce cu sine o serie de provocări și consecințe negative. Multe companii nu au anticipat această a doua majorare a salariului minim din 2024 și vor întâmpina dificultăți în asigurarea fondurilor necesare pentru plata salariilor majorate.

„Știți care e problema cu salariul minim? Sunt două chestii importante. În primul rând, această creștere de 284 lei înseamnă doi 2 lei în plus pe oră pentru fiecare angajat. Mai mult decât atât, cei care sunt plătiți cu salariul minim în România în momentul de față și au mai mult de 2 ani de când sunt plătiți cu salariul minim vor pierde bani pentru că din păcate vor trebui angajatorii să le crească salariu. Altă prevedere aflată în vigoare și altfel angajatorii vor plăti mai mult, iar angajații nu vor mai beneficia de acea scutire de 300 lei la taxe. Deci e o mare problemă cu cei care au salariul de minim mai vechi de 2 ani de zile, pentru că ei vor pierde bani și mai mult decât atât, apropo de salariul minim pe economie, vor fi mari probleme  pentru multe dintre companiile românești, pentru că din păcate sunt foarte multe salarii care se raportează la salariul minim pe economie, adică un angajat cu o funcție, să zicem așa, primește multiplu de salariu minim. Cu cât crește salariul minim, cu atât îi  crește și lui salariu.

Din această perspectivă, pentru multe dintre companii, inclusiv pentru multinaționale, va fi o problemă să asigure fondurile necesare pentru plata salariilor, în condițiile în care nimeni nu se așteaptă la această a 2-a creștere a salariului minim din 2024. Să nu uităm că anul trecut a crescut salariul minim de două ori, suntem campion europeni la creștere de salarii în condițiile în care productivitatea muncii nu se simte în economie. Adică nu avem o creștere a productivității care să justifice.” a spus analistul financiar.

Negrescu spune că singura veste bună este că salariile vor fi ajustate o singură dată pe an, la 1 ianuarie, conform unei formule de calcul transparente, eliminând astfel deciziile ad-hoc influențate de interesele politice.

„Deci, pe de o parte statul are de câștigat în jur de 2-3 miliarde de lei de pe urma creșterii salariul minim, pentru că asta înseamnă că adune mai mulți bani din taxele salariale ale oamenilor, iar pe de altă parte firmele vor avea de pierdut pentru că vor trebui să aducă mai mulți bani pentru salarii. Multe dintre ele nu-și permit acest lucru, mai ales microîntreprinderile, unde e o problemă majoră plata unui salariu, ce să mai vorbim de mai multe salarii minime pe economie. Și mai intervine o problemă. Nu uitați că acum câteva zile Guvernul a aprobat și introducerea salariului minim la nivel european în țara noastră, probabil undeva din septembrie sau octombrie. Încă o creștere salarială, care sunt foarte curios cum va fi finanțată de companii.

Singura veste bună din această perspectivă legată de salariul minim la nivel european e că pentru prima dată se introduce o regulă foarte clară, salariile nu vor mai crește decât o singură dată pe an, la 1 ianuarie și în baza unei formule de calcul, nu în funcție de cum îi decid politicienii din pix și în funcție de interesele lor electorale.

Vestea proastă este că această creștere salarială în valuri pe care o vedem în 2024 va afecta competitivitatea firmelor românești, mai ales pe zona de exporturi, pentru că crescând cheltuielile cu forța de muncă, practic, produsele tale devin mai scumpe ce să mai vorbim de efectele inflației și astfel că noi pe capitolul exporturi în raport cu ceea ce vrem s-ar putea să avem o problemă de competitivitate, pentru că noi, în loc să avem costuri reduse în țară, noi le creștem din pix și astăzi dăm peste cap tot ce înseamnă competitivitate în economia română” a declarat Negrescu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: