RCA rămâne accesibilă pentru toţi şoferii. Promisiunea făcută de Marcel Boloș

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Executivul a adoptat joi actul normativ necesar prelungirii cu trei luni, până la data de 31 decembrie 2023, a duratei de aplicare a tarifelor de prima maxime de asigurare RCA practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023.

„În contextul în care sute de mii de şoferi rămân fără poliţe la finalul anului, era vitală protejarea consumatorilor şi menţinerea accesibilităţii asigurărilor auto. Tarifele RCA pot varia semnificativ de la o companie de asigurări la alta, iar uneori aceste tarife pot deveni prohibitiv de mari pentru şoferii cu venituri mai mici. Plafonarea tarifelor asigură că RCA rămâne accesibilă pentru toţi şoferii, ceea ce este esenţial pentru asigurarea siguranţei rutiere. Gândiţi-vă că sunt aproximativ 800.000 de maşini pentru care din 8 decembrie este nevoie de asigurare nouă. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu se lua această decizie, de aplicare a tarifelor de prima maxime de asigurare RCA practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023? Aceasta cu atât mai mult în contextul în care suntem ţara care este pe primul loc în topul negativ al ţărilor din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente şi cei mai mulţi morţi pe şosele, pe cap de locuitor”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, citat de Agerpres.

Ministerul Finanţelor menţionează contextul eliminării riscului creşterii preţurilor la poliţele RCA.

„Ca urmare a ieşirii din piaţa asigurărilor RCA în ultimii doi ani a asigurătorilor cu cea mai mare cotă de piaţă, asigurători în portofoliul cărora se aflau cea mai mare parte a asiguraţilor RCA, a fost generat un dezechilibru între cerere şi ofertă, fapt ce a condus la o evoluţie ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA. În aceste condiţii, la 5 aprilie 2023 a fost emisă de către Guvernul României Hotărârea nr.298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie. Prin acest act normativ au fost stabilite tarifele de primă practicate pentru asigurările RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmând a fi valabile pentru o perioadă de 6 luni, până la data de 10 octombrie 2023”, se arată în comunicat.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL