VIDEO Iohannis, în Portugalia: Am stabilit să dezvoltăm şi mai mult cooperarea noastră în domeniul politic şi militar

Klaus-Iohannis-Columbia-University
Sursa foto: captură video

Lisabona, 7 oct – Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite:

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, sâmbătă, cu omologul portughez Marcelo Rebelo

de Sousa despre războiul din Ucraina, context în care a reiterat mulţumirile

pentru contribuţia substanţială a Portugaliei, cu trupe, la postura de descurajare

şi apărare pe Flancul Estic, în România şi a subliniat că mizează pe continuarea acestei cooperări excelente.

 

„Prezenţa militarilor portughezi în România reprezintă un semnal puternic al solidarităţii şi al sprijinului Portugaliei pentru întărirea securităţii României”, a spus preşedintele Iohannis, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa, la Palatul Belem.

 

Discuţiile au vizat şi riscurile sporite de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a multiplelor atacuri ruseşti împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre, care urmăresc să afecteze capacitatea Ucrainei de a exporta produsele sale agricole, a menţionat şeful statului, arătând că au fost luate măsuri sporite de apărare şi, prin NATO, este asigurată protecţia teritoriului şi a cetăţenilor români.

 

„În acest context, am stabilit cu domnul preşedinte să dezvoltăm şi mai mult cooperarea noastră în domeniul politic şi militar”, a subliniat preşedintele Iohannis.

 

Şeful statului a reiterat sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, arătând că va continua atât cât va fi necesar. El a subliniat, în acest context, angajamentul României de a contribui, pe mai departe, la facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene.

 

Cu privire la Republica Moldova, preşedintele Iohannis a indicat că a convenit cu omologul portughez ca prin acţiune comună să fie sprijinite eforturile de combatere a vulnerabilităţilor cu care acest stat se confruntă din cauza războiului din Ucraina, pentru susţinerea stabilităţii şi a rezilienţei ţării vecine.

 

Cei doi oficiali au discutat şi despre agenda europeană, inclusiv politica de extindere a Uniunii Europene.

 

„Am reiterat şi cu această ocazie sprijinul României pentru avansarea extinderii în ceea ce priveşte partenerii din Est şi cei din Balcanii de Vest. Am subliniat că trebuie să susţinem împreună deschiderea până la finalul acestui an a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova”, a spus Iohannis.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: