VIDEO Ionuţ Stroe: „Nicolae Ciucă este garanția calmului și stabilității politice din ultimii 3 ani” 

Foto PS News

Un sondaj realizat de CURS în luna iulie arată că liderul PSD, Marcel Ciolacu, este cotat cu 31% în intențiile de vot pentru alagerile prezidențiale, urmat de Nicolae Ciucă, cu 19%, în timp Mircea Geoană şi George Simion sunt la egalitate cu 15%.

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, invitat în emisunea Puterea Știrilor moderată de Marinela Angheluș, a punctat că doar votul românilor din luna iunie poate să ilustereze realitatea, și mai puțin sondajele.

„Cu tot respectul pentru institute sociologice, pentru sondaje, pentru rezultatul muncii lor, eu prefer să mă uit la ce au spus oamenii la urne acum o lună de zile. Ăla e cel mai bun sondaj. Se cheamă votul românilor și acest sondaj, care a cuprins peste 9 milioane de votanți, arată că PNL este undeva la 28-30 de procente. Acuma, că în momentul de față există o poză de moment în care domnul Ciucă apare pe locul doi, după Ciolacu, e un lucru, știut de toată lumea: partidele mari, de stânga și dreapta, PSD și PNL sunt cele care în mod evident își vor aduce candidații în turul doi, pentru că sunt niște partide cu o rețea politică extinsă, cu o susținere în toată țara.

Stroe spune că că Nicolae Ciucă, având sprijinul PNL, care a înregistrat 28-30 de procente pe 9 iunie, are toate șansele să ajungă în turul doi.

De la ultima comună, până la capitala țării, au ajuns în poziții, în zona decizională, în zona administrației, după ce deja au primit susținerea a sute de mii de oameni la aceste alegeri. Mai precis, PNL are 1164 de primari, plus 13.000 de consilieri. Acum, evident că Nicolae Ciucă, având sprijinul PNL, un partid care a înregistrat 28-30 de procente pe 9 iunie, este favorit să ajungă în turul doi. PNL până la urmă, e un partid mare, pe picioarele lui și credeți-mă, oricum am încercat să privim situația, este partidul reprezentativ al dreptei române. Este cel mai mare partid din zona de dreapta și oricum am luat-o, acest partid are cele mai mari șanse să își aducă candidatul, și anume pe domnul Nicolae Ciucă în turul doi. De altfel, să știți mai mult decât partidul în sine, domnul Ciucă are argumentele lui. Adică are o o carieră în zonă militară, de excepție, în general pe zona NATO, cu recunoaștere nu numai la nivel național, dar și internațional. E un om extrem de echilibrat, un tip extrem de serios, unul care, cel puțin pentru această perioadă a acestui mare compromis politic care s-a făcut, Coaliția, a fost garanția calmului și stabilității politice din ultimii 3 ani.

Purtătorul de cuvânt al PNL a vorbit despre „posibilitatea unor accente dramatice pe undeva prin anumite zone ale țării” privind alegerile din noiembrie, decembrie.

Vorbim de ceva vreme de această conlucrare la nivel guvernamental, dar și de o competiție mai puțin declarată, cu toate că asumată atât de noi, cât și de social-democrați pentru prezidențiale. E absolut normal, legitim și firesc ca, stânga și dreapta să aibă reprezentanți în aceste alegeri prezidențiale. Nu cred că vreun partid și-ar putea permite să nu fie prezent în această competiție. Avem suficientă maturitate politică să putem să nu amestecăm aceste două planuri, și anume funcționalitatea unei guvernări (agenda comună pe care o avem cu social-democrații în această zonă) cu competiția asta care va avea specificul ei, coloritul ei și poate va avea chiar accente dramatice pe undeva prin anumite zone ale țării. Nu de puține ori ne-am ciocnit politic, noi, cele două partide în competițiile pe care le-am derulat, dar cred că avem maturitatea să putem în egală măsură participa la această competiție și vom lucra la nivel guvernamental.

Întrebat dacă va negocia și cu alte partide pentru turul doi al prezidențialelor sau chiar pentru primul tur al prezidențialelor, Stroe a spus că nu crede că vreun partid din această zonă a spectrului politic românesc și-ar permite vreun derapaj în sensul susținerii altor candidați.

În mod normal, partidele de dreapta ar trebui să se reunească sub aceeași brelenturu de nu cred că vreun partid din această zonă a spectrului politic românesc și-ar permite vreun derapaj în sensul susținerii altor candidați. De altfel, electoratul de dreapta, fiind unul de regulă mai informat sau cu anumite interese și aspirații diferite decât cel de stânga, în mod automat s-ar duce către Partidul Național Liberal în turul doi. Evident că ne-ar bucura dacă ar exista partide care ar face acest pas conștientizând și încercând să maximizeze șansele. Drept în România, înainte de primul tur. Dar la cum se anunță, eu știu această competiție politică și văzând comportamentul destul de de de vocal și agresiv al al USR-ului, de exemplu, cu cele opt procente pe care nu ne așteptăm la marii gesturi de generozitate din partea lor, ne-am bucura să-i avem alături pe toți cei care simt, gândesc, acționează.

Din punctul meu de vedere, eșecul este modul cum au actionat USR sau ADU. Acum nici nu mai există, s-au separat cele trei partidulețe. Modul în care a eșuat a fost cauzat tocmai de această agresivitate și această lipsă a soluțiilor pe care au manifestat-o înainte de alegeri.

E foarte ușor să critici, e foarte greu să contribui, să vii cu ceva.

Ei au înțeles să  iasă în evidență. Le place senzaționalul și noul lor președinte încearcă așa să capteze cât de multă presă, poate. Dar nu e suficient și din păcate pentru ei localele și europarlamentarele le-au demonstrat negru pe alb că această agresivitate la adresa PNL nu le aduce voturi.

Ar trebui să se manifeste disponibilitate la dialog, dar în egală măsură să aibă o un comportament serios, constructiv, să aibă propuneri rezonabile, să aibe idei cu care vin, nu doar critici și critici. Noi am convins și am luat voturi. Până la urmă, suntem partidul de dreapta care a confirmat că se află la cel puțin de trei ori mai multe voturi în aprecierea publică decât orice altă formațiune.

Din punctul meu de vedere, orice fel de discuție cu ei ar trebui să plece de la acest pact, de la această realitate, că suntem partidul de aproape patru ori mai mare decât ei în momentul de față, validat de electorat acum o lună. Dacă își doresc vreo discuție, eu cred că realitatea ar trebui să fie punctul de la care s-ar putea să plece discuția. Acum, câtă putere de înțelegere a situației manifestă acest partid extrem de mic (n.r. USR) și zgomotos, câtă maturitate va putea să dobândească, nu știu.

Liberalul este convins că Elena Lasconi va trebui să își convingă, mai întâi de toate, propriul partid că „știe ceea ce face”.

Eu cred că doamna Lasconi ar trebui să-și convingă mai întâi partidul că știe ce face (apropo de modul cum are pretenții de la toată lumea, cum își permite să judece persoane sau situații, să spună tuturor ce trebuie să facă, cum să facă). Da, cred că ar trebui să-și convingă partidul său că știe ce face. USR este un partid de 8% , iar înainte să pună condiții sau să atace sau să găsească orice prilej să caute mereu senzaționalul.Nu cred că o ajută în niciun fel. Știu că cei din USR, din păcate pentru ei, sunt divizați, adică nu toți gândesc și acționează în sensul ăsta și s-ar putea să-i ducă într-un moment la fel de dificil precum cel pe care tocmai l-au traversat la locale”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: