VIDEO  Iulian Chifu, expert în securitate: Intern, Federația Rusă nu are capacitatea de a-și apăra propriii cetățeni

Bilanț tragic după masacrul de acum două zile, de la sala de concerte Crocus din Moscova, soldat cu un număr imens de victime. Invitat la Puterea Știrilor, Iulian Chifu, expert în securitate, a explicat cum a fost posibil acest lucru în ciuda avertismentelor primite de autoritățile ruse dar și ce nu a funcționat cum trebuie.

„În primul rând, trebuie să constatăm o tragedie enormă, cu repetiție, pentru că în urmă cu 22 de ani vă aduceți aminte, la Dubrovka, un alt teatru, unde se juca o piesă, a avut loc un atac, e adevărat, atunci, al cecenilor, de asemenea, cu foarte multe victime. Deci este, dacă vreți, o repetare. Și în egală măsură acest lucru avertizează asupra gradului slab de pregătire a Moscovei. Pe de altă parte, vedem foarte clar că Rusia lui Putin nu e în stare să se ocupe de amenințările reale, iminente, prezente, de care fusese avertizată prin Ambasada Statelor Unite la Moscova în mod direct”, a afirmat expertul.

Acesta a adăugat că existau date din noiembrie anul trecut și de acum două săptămâni, când Ambasada Statelor Unite la Moscova publicase un avertisment pentru propriii cetățeni să nu meargă la reuniuni mari.

„Deci, iată un cadru extrem de clar la care Federația Rusă, structurile sale nu au fost în stare să reacționeze. În schimb, se ocupă evident de a face referire, totdeauna, orice se întâmplă, la Ucraina pentru a-și obține o formă de legitimitate, de susținere pentru războiul său de agresiune și pentru ambițiile de a-și recrea imperiul. (… ) E un colos cu picioare de lut, cu capacitate administrativă redusă, cu o capacitate de reacție în momente de criză și urgențe civile foarte scăzută. Din nou, sunt sute de cazuri în această direcție, inclusiv un număr, câteva zeci de cazuri mari în care autoritățile n-au fost în stare să reacționeze. Iar al treilea lucru care trebuie reținut: vă aduceți aminte de gluma făcută de de Putin la adresa avertismentului american? Ei bine, el a fost în fața activului FSB. Sigur, a subliniat că principala sarcină este Ucraina și sprijinirea războiului de acolo. Mă rog, nu-i spune război, ci misiune, operațiune militară specială și că toată panica aceasta este de fapt, un război hibrid al Statelor Unite și o provocare la adresa Rusiei. Ei bine, în vreo trei-cinci zile provocarea s-a dovedit a fi o realitate”, a explicat expertul.

În ce privește atitudinea lui Putin imeidat după tragedie, Iulian Chifu spune că acesta a încercat îndepărtarea atenției, a vorbit despre Ucraina și despre obținerea unor avantaje.

„Însă s-a văzut că nici măcar chestiuni colaterale de tip în cotro se îndreptau atacatorii. Nu mai spunem că dna. Simonyan a spus că erau ucrainieni. (…) Și nici măcar ideea că s-ar fi dus spre Ucraina, că aveau o înțelegere să treacă în Ucraina n-a putut fi susținută și demonstrată. În schimb, ceea ce voiam să subliniez este că, ca să vedem cât de cât de slabă a fost capacitatea de acțiune, gândiți-vă că e un spectacol cu 6200 de bilete vândute și la fața locului nu este nicio poliție, nicio jandarmerie, nicio salvare, nicio formă de de intervenție a autorităților, doar vreo o duzină de oameni dintr-o pază privată care au și dispărut de lângă detectoarele de metal în momentul în care au intrat atacatorii. Deci acesta este nivelul. Gândiți-vă că acolo, în acel concert, trupa, declara și pornea o răzmeriță contra lui Putin, chiar și în logica lui de a se feri de opoziție și tot avea nevoie să fie prezent cu un număr de forțe la fața locului ca să vadă ce se întâmplă, să preîntâmpine, știu eu ce s-ar fi putut întâmpla din punctul său de vedere. Deci aici suntem și despre asta vorbim. Încotro va merge? Puțin sigur, în momentul de față are două probleme majore. Unul este să vadă cine e scos țap ispășitor, iar aici serviciile de securitate interne sunt primele vizate, deși ele poate au parțial vină, pentru că ele au fost dislocate în Ucraina, fie în linia întâi, fie în teritoriile ocupate, ca să se ocupe de ucrainenii de acolo, ca să-i controleze sau să deporteze copiii în Rusia și în mai mică măsură în elementele de securitate internă care erau utile”, arată expertul.

O altă problemă pe care o are Putin, observă acesta, este propria ieșire în public. El va trebui acum să găsească o formulă prin care să-și recapete un anumit tip de reconsiderare a legitimității.

„Nu uitați că urmează inaugurarea sa ca președinte, o inaugurare pregătită cu fast, dar unde toți consilierii lui sunt rezervați în a recomanda continuarea unui asemenea unui asemenea show, mai ales în condițiile date în care există o nemulțumire clară, populară, pentru modul în care a fost gestionat atacul. Iată un alt punct dintr-un contract social nescris între stat și cetățean că siguranța lui va fi apărată. Și iată, nu a fost. Pur și simplu a fost revalidat faptul că, la nivel intern, Federația Rusă nu are capacitatea de a-și apăra propriii cetățeni” a completat Iulian Chifu, expert în securitate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: