VIDEO Majorarea ajutoarelor de stat în agricultură. Daniel Constantin vine cu clarificări

Foto: gov.ro

Reprezentanții Comisiei Europene propun majorarea ajutoarelor de stat în agricultură, astfel încât acestea să ajungă la 37.000 de euro pentru fiecare IMM. Vorbim despre un proiect al Comisiei Europene, aflat în consultare până pe 21 iulie și pe marginea căruia România ar trebui să revină cu observații în perioada următoare.

„Sigur că sunt câteva detalii acolo care trebuie discutate, dar în principiu este o propunere bună. Acum trebuie să clarificăm puțin, ca să înțeleagă absolut toată lumea, e vorba de un cadru legal prin care România poate să acorde, deci poate să direcționeze aceste sume la nevoie, astfel încât să nu mai fie nevoită să aștepte un acord al Comisiei Europene în acest sens. Orice sumă care se acordă de la bugetul de stat care depășește această sumă, până acum erau 25.000 euro, trebuia notificată Comisia Europeană. Orice proces de notificare însemna și o negociere, explicații care trebuiau date și lucrurile acestea durează destul de mult. Oamenii au nevoie la momentul respectiv, că de asta vorbim de ajutor de stat și atunci s-a introdus în legislația europeană de foarte mult timp așa-numitul ajutor minim, a afirmat Daniel Constantin în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Acesta a explicat în continuare că principala modificare constă în faptul că statul poate să acorde ajutorul imediat, fără să aștepte aprobarea Comisiei Europene, acestea fiind controlate pentru a elimina concurența neloială. Cu alte cuvinte, pentru a evita situația în care un stat acordă mai mult unei anumite categorii decât un alt stat.

„Ce se întâmplă acum este că pe parcursul a trei ani de zile, o întreprindere care lucrează în agricultură putea să primească până la 25.000 euro doar notificând Comisia Europeană, statul respectiv. De acum se mărește această sumă la 37.000 euro, deci e un lucru foarte bun, pentru că în România, am văzut, au fost câteva cazuri de-a lungul timpului în care a trebuit să intervenim imediat, atunci când au fost probleme pe anumite piețe, atunci când crescătorii de animale, mai ales în zona aceasta s-au acordat aceste sume, au avut nevoie de un sprijin imediat, din cauza anumitor probleme legate de boli, de calamități pe care le-am avut și pe zona de secetă, de multe ori s-a intervenit cu acest ajutor de stat, deci e o măsură foarte bună”, a subliniat deputatul PNL.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: