Camera de Comerț și Industrie a României a organizat cea de-a treizeci și una ediție a Topului Național al Firmelor, un eveniment reprezentativ care premiază excelența în afaceri și promovează cele mai performante companii. Dincolo de acestea însă, evenimentul realizează, anual, un tablou relevant al mediului de afaceri românesc. Cifrele arată că, în România, activează mai multe firme în domeniul comerțului decât în cel al producției industriale.
Cu toate acestea, „la industria prelucrătoare, stăm mai bine decât vestul Europei. Dacă la noi PIB-ul mai poate fi realizat, să spunem, de 30% de industrie, în Europa de vest este de 17%. Nu întâmplător a apărut raportul Draghi care vorbea de dezindustrializarea Europei. Europa nu e plină de savanți, de designeri, de arhitecți și de ingineri. Sunt și oameni cu studii medii, sub-medii, care au nevoie de locuri de muncă. Nu poți să externalizezi totul către Extremul-Orient, cum s-a făcut în ultimii 25 de ani, chiar 30”, a afirmat Mihai Daraban, președintele CCIR, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
În ce privește felul cum descriu datele pe care le prezintă Camera de Comerț și Industrie mediul de afaceri, spune președintele organizației, deși sunt mai multe firme care au depus bilanțul în 2024 comparativ cu 2023, valoarea cifrei de afaceri este mai mică. Vorbim despre 490 de miliarde cifre de afaceri, față de 494 de miliarde anul trecut.
„Bun, pare puțin scăderea aceasta cu 4 miliarde a lucru care se vede și la profitul brut. Nu este încă un semnal de alarmă, pentru că a fost acel salt colosal după pandemie. Atunci a fost un salt de 102 miliarde de euro, cifră de afaceri, de la 392 s-a dus la 494. Într-adevăr, s-a văzut ieșirea din pandemie cu ochiul liber, dacă vreți, dar am ajuns la un plafon, că de aia noi spunem stop să vă gândiți la mărit taxe în mediul de business, pentru că am ajuns la acest palier în care dacă îl mai atingem cu niște lovituri sub centură de genul măritului de taxe, se prăbușește sistemul. Și îmi pare rău, am văzut dezbaterile care au fost și în campania aceasta electorală. N-am auzit niciun candidat la președinție sau la Parlament să dea totuși aceste cifre ale mediului de business, că astea nu sunt cifrele Camerei de Comerț, ca să fim sinceri, sunt cifrele Fiscului, Registrului Comerțului pe care dânșii ar trebui să le viseze. Cui te adresezi? Eu sunt convins că ei n-au știu nici suprafața României și își puneau problema să jure pentru integritate, suveranitate. Deci, aici este cred că marea problemă”, a afirmat Mihai Daraban.
Acesta a amintit faptul că de zece ani le atrage atenția politicienilor, decidenților, asupra celor care aduc valoare adăugată în România. Pe de altă parte, este nevoie, mai ales în contextul actual, de anumite discuții cu cei care se declară suveraniști, întrucât aceștia își doresc de fapt o independență economică.
„Îi văd pe toți că se compară cu Trump, acesta însă susține o politică prin care SUA să producă toată gama de produse de care un potențial consumator ar avea nevoie. Trump își pune problema să aducă acele producții externalizate de peste tot de pe planetă, înapoi, în America, să se producă acolo, să se consume doar produse made in USA. Nouă ne spune Eurostat că suntem pe ultimul loc la inovare, cercetare, că nu avem un brand românesc cu valoare adăugată semnificativă. Adică trebuie să înțelegem cine suntem, dacă tot aruncăm slogane către niște oameni care nu vor să se informeze și votează cum votează, nu vreau să comentez aici, că dacă mergem pe social media ar trebui să mergem în continuare… Există și un google, și wikipedia, adică avem de unde să ne extragem informații de bază despre o persoană sau despre de situația economică”, a subliniat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News