În discursul din cadrul Summit-ului de la Washington, președintele Klaus Iohannis a afirmat că România va fi recompensată rezonabil de Alianța Nord-Atlantică pentru donarea unui sistem Patriot Ucrainei. Despre ce recompense este vorba, ce ar putea obține România în schimbul acestui sistem de rachete, a vorbit deputatul PNL Alexandru Muraru, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
„Declarația președintelui reconfirmă decizia CSAT de acum două săptămâni, când România a decis să ofere Ucrainei unul dintre sistemele sale. Trebuie spus că România are mai multe astfel de sisteme, unul complet funcțional, celelalte fie în stare de operaționalizare, fie în stare de livrare de la partenerii americani, iar donarea acestui sistem sau cedarea acestui sistem s-a făcut în primul rând după o analiză. Cedarea sistemului nu înseamnă de fapt lipsirea României de garanții de securitate în ceea ce privește apărarea antiaeriană. Deci, vreau să subliniez și eu din nou acest lucru, că cedarea acestui sistem nu înseamnă sub nicio formă o apărare mai puțină pentru spațiul aerian al României sau pentru cetățenii României”,a explicat deputatul PNL.
În schimbul acestuia, partenerii americani vor oferi României sisteme similare, a afirmat Alexandru Muraru. De altfel, a ținut să sublinieze acesta, România nu este singura țară care face acest exercițiu de cedare. Țări precum Olanda sau Germania au pus la dispoziția Ucrainei, înaintea noastră, sisteme compatibile pentru a apăra cetățenii și orașele Ucrainei.
„România consideră în acest moment și acesta este și tipul de gândire la nivelul partenerilor NATO că vulnerabilizarea Ucrainei, a apărării sale antiaeriene este o vulnerabilizare a cetățenilor europeni și a statelor în primul rând din Europa și în particular a statelor care se învecinează cu Ucraina. Reamintesc faptul că avem cea mai mare graniță cu Ucraina dintre toate statele Uniunii Europene”, a subliniat președintele PNL Iași.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News