VIDEO Natalia Intotero, despre cazul de la DGASPC Sector 4: Noi am aflat doar miercuri despre aceste suspiciuni

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a vorbit astăzi, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, despre cazul șocant de la Sectorul 4. Este vorba despre acuzații de viol și prostituție cu minori, acte care s-au petrecut în apartamente de tip familial aparținând Direcției pentru Protecția Copilului.

„Într-adevăr, în cursul zilei de ieri, după informațiile apărute în spațiul online cu privire la aceste suspiciuni de cazuri de viol, rețea de prostituție, am luat legătura cu DGASPC Sector 4 și am cerut mai multe date. Din informațiile furnizate de colegii de la DGASPC Sector 4, am aflat că în luna decembrie 2023, respectiv data de 27 decembrie, reprezentanții autorităților locale au sesizat poliția cu privire la aceste suspiciuni. Ar fi avut și dânșii anumite informații, tot din relatările angajaților de la DGASPC. Se pare că Poliția a sesizat DIICOT. Noi am aflat doar ieri despre aceste suspiciuni, am cerut aceste date în plus, ulterior am avut discuții și cu conducerea Primăriei Sectorului 4, respectiv cu domnul primar Băluță. Dânsul ne-a și solicitat în scris să trimitem o echipă de control”, a afirmat ministrul Familiei.

Aceasta a spus că era firesc să se facă un control, așa cum au avut loc și altele de-a lungul timpului, astfel încât astăzi, o echipă mixtă formată din doi angajați ai Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, și doi ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, a început să facă cercetări.

„Desigur că vom afla date la finalul anchetei făcute de corpul de control. Nu se poate da un rezultat într-o zi, pentru că trebuie verificate documente, trebuie audiați oamenii, presupusele victime, dar și angajații atât din centrul respectiv, cât și cei din conducerea DGASPC, dar vă asigur că de îndată ce se va finaliza toată această procedură vom veni și cu o comunicare, așa cum am făcut de fiecare dată”, a explicat Natalia Intotero.

În ce privește verificările făcute la locuințele de tip familial aflate în grija DGASPC, respectiv când și cum au loc, ministrul spune că au loc controale periodic, anunțat sau nu. Legat de pregătirea angajaților din sistemul de protecție, Natalia Intotero adaugă faptul că, de când a preluat portofoliul, aceștia au beneficiat de perfecționare și că salariile au crescut.

„Nu este un domeniu ușor, dar în momentul în care ei aleg să muncească pentru a avea grijă de copii, de tineri instituționalizați, trebuie să aibă grijă de aceștia, așa cum ar avea grijă de propriii copii sau de membrii din familiile lor și vă asigur ca de fiecare dată că avem toleranță zero față de cei care nu nu își desfășoară activitatea conform atribuțiilor ce le revin. De asemenea, vreau să vă spun că tot de când am preluat portofoliul de ministru anul trecut, am avut la nivel central, în toate județele țării, în toate DGASPC-urile, inclusiv de la sectoarele de primării din București, o informare cu tinerii, cu beneficiarii, cu minorii. Le-am adus la cunoștință Numărul de urgență al copilului 119, unde pot să semnaleze orice formă de abuz asupra lor și instituțiile statului intervin rapid, îi iau din acea zonă în cazul în care se confirmă aceste suspiciuni și sunt duși în zone sigure, în locuințe protejate, beneficiază de consiliere psihologică. Doar anul trecut am avut peste 100.000 de apeluri la numărul de urgență 119. Anul acesta, până în momentul de față  au fost peste 25.000, însă nu toate s-au confirmat”, a adăugat ministrul.

Aceasta a amintit, în continuare, că, la finalul anului trecut, Ministerul a derulat o campanie de informare pentru tinerii din sistemul de asistență și protecția copilului. Aceștia au primit informații privind soluțiile pe care le pune statul la dispoziție în momentul în care ei împlinesc vârsta de 18 ani.

„De fiecare dată am avut alături colegi de la Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Agenția Națională Antidrog și am făcut și aceste campanii de prevenție și am și popularizat acest număr de urgență. Anul acesta tocmai am încheiat o primă etapă a campaniei Fără bariere, o campanie de prevenție privind adicția, consumul de droguri, dar și bullying, violență domestică și toate celelalte aspecte”, a subliniat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: