Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, actual vicepreședinte PNL, a vorbit în platoul emisiunii Puterea Știrilor despre ancheta care se află în desfășurare de la spitalul Pantelimon. În opinia sa, întârzierea rezultatelor și lipsa unor explicații din partea autorităților medicale reprezintă o „problemă majoră” pentru întregul sistem sanitar din România.
„Plecând de la prezumția de nevinovăție și de la faptul că această masă mare a halatelor albe a trecut o criză sanitară în România cred că n-ar trebui să punem o pată, dar faptul că avem cinci luni de zile de la acele evenimente nefericite și noi nu avem un rezultat, nu face decât ca într-adevăr să accentueze și această pată, să se întindă. Faptul că avem niște structuri, că este Ministerul Sănătății, că este Colegiul Medicilor care n-a reușit în această perioadă să vină cu o explicație, în schimb reușește Procuratura să vină cu explicație, reprezintă o mare problemă pentru sistemul medical românesc și pentru oamenii care lucrează în acest sistem medical.
Cred că în continuare, faptul că nu avem niște protocoale, faptul că nu avem niște ghiduri, faptul că nu facem sau nu avem posibilitatea să ajungem la ce înseamnă acel termen de praxis pentru a putea juca, judeca un malpraxis, faptul că eu știu între noi poate sunt și oameni care n-ar trebui să fie în acest sistem medical românesc și faptul că noi cerem din exterior să vedem dacă am făcut bine sau n-am făcut bine, îmi arată totuși slăbiciunea sistemul medical românesc. Avem cinci luni de zile în care noi nu avem un răspuns la 17 decese în 4 zile”, declară Tătaru.
Nelu Tătaru a subliniat importanța unor protocoale și ghiduri clare în astfel de cazuri, evidențiind slăbiciunile sistemului medical românesc.
„Eu cred în libertatea profesională a medicului român. Avem o evaluare pe care o face medicina legală, pe care o face colegiul medicilor, comisia de malpraxis, în condițiile în care atunci aproape la o lună mergea un corp de control și spunea că a mers doar administrativ. Cred că este o mare problemă, nu poate să meargă doar administrativ un cont de control. Ministrul sănătății poate și o repet, poate are această posibilitate și la un moment dat este și obligat să o facă, să trimită o comisie mixtă de control, în care dincolo de corpul de control este o inspecție sanitară de stat și este acea Agenție Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România care au profesioniști care puteau face exact ce a făcut și procuratura, să confrunte acel trafic de pe monitoare de funcții vitale, de pe injectomate și de pe fișele de terapie intensivă”, explică fostul ministru.
Întrebat cum ar fi gestionat el situația dacă ar fi fost în locul ministrului Rafila, Tătaru a afirmat că ar fi trimis o comisie mixtă de control formată din profesioniști din Ministerul Sănătății, Inspecția Sanitară de Stat și Agenția Națională a Medicamentelor, care ar fi putut analiza amănunțit înregistrările echipamentelor medicale și declarațiile personalului.
„Cred că acolo fiecare spital are o comisie de analiză a deceselor. Dacă trecem peste această condiție de analiză a deceselor vine medicina legală. Dacă într-adevăr fiecare caz luat în parte ar fi trebuit să suporte o necropsie. Ministerul Sănătății ar fi trebuit să vină cu acești profesioniști, dacă acel spital nu avea acea comisie de analiză a deceselor, în Ministerul Sănătății sunt comisii de specialitate, dincolo de corpul de control, de inspecție sanitară.
Deci o comisie completă și complexă, care ar fi trebuit să evalueze exact ce a făcut Procuratura. Luat la rând fiecare monitor de funcții vitale, scos înregistrările, luat la rând fiecare injectomat, scos înregistrările, fișe de terapie intensivă, declarațiile fiecărui participant, schimburi din acel sector de activitate”, a declarat Nelu Tătaru.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News