VIDEO Nicolae Negru, analist politic: Maia Sandu are șanse să câștige din primul tur alegerile prezidențiale

Sursa foto: X

Ca multe alte țări, și în Republica Moldova vor avea loc în anul acesta alegeri prezidenţiale. În plus, pe 20 octombrie, oamenii vor vota și la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, iniţiat de președinta Maia Sandu. Ce spun ultimele sondaje referitor la șansele acesteia de a căștiga un nou mandat dar și cum văd moldovenii referendumul, a vorbit analistul politic Nicolae Negru.

„Trebuie să spunem că majoritatea liderilor politici nu au fost încântați de această idee și s-au pronunțat împotriva referendului. Dar după ce Curtea Constituțională a avizat pozitiv această inițiativă, o parte dintre liderii pro-europeni au spus că o vor sprijini. Acum avem și un pact pentru Europa, semnat de 12 partide sau mai multe, deci lucrurile merg spre un spre un referendum reușit. Sigur, dacă  anumite rivalități politice nu-i va determina pe unii să boicoteze referendumul sau să nu-i acorde importanța necesară. De cealaltă parte, desigur pentru Moscova e un referendum absolut nedorit. Toate forțele proruse se pronunță împotrivă, cheamă la boicot și desigur că vor inventa și anumite lucruri care să-l torpileze”, a afirmat analistul, prin telefon.

Legat de circumstanțele în care a obținut R. Moldova statutul de candidat, apoi posibilitatea de a începe negocierile, acesta spune că războiul din Ucraina a favorizat acestea lucruri.

„Înainte de acest război, Republica Moldova și nici Ucraina nu erau privite ca posibili candidați la integrarea europeană, la aderare la UE. Războiul a schimbat punctul de vedere. Uniunea Europeană a adoptat o nouă strategie de extindere. Se vorbește des și despre Georgia, nu numai despre Republica Moldova și Ucraina. Desigur că statele din Balcanii de Vest iarăși vor intra și ele, dar, de cealaltă parte, dacă în locul Maiei Sandu, în locul unui partid pro-european, dacăar fi fost un Lukașenco, de exemplu, fiindcă voia Putin să transforme Republica Moldova într-un Belarus, desigur că nu obțineam acest statut de candidat și desigur că nimeni nu avea de gând înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova. Important a fost că avem un președinte pro-european și avem o forță politică, un partid de guvernământ care este de asemenea pro-european. Ni s-au pus anumite condiții care, iată, aproape sunt îndeplinite și sigur că situația geopolitică nouă a determinat și o schimbare de viziune la Bruxelles”, a mai explicat Nicolae Negru.

În ce privește datele ultimului sondaj de opinie care artă că Maia Sandu este favorită pentru alegerile din 20 octombrie, analistul spune că aceasta are șanse mari să obțină al doilea mandatla președinție.

 „Dacă analizăm cifrele și dacă luăm în considerare faptul că cetățenii din afara Republicii Moldova nu au fost incluși în acest sondaj, am putea zice că există șanse ca Maia Sandu să obțină o victorie chiar din din primul tur. Dar suntem la început de campanie, nu știm încă cine va fi de partea cealaltă, adică pe cine va identifica Rusia drept candidatul său la aceste alegeri prezidențiale, fiindcă desigur că va vrea cu orice preț să o învingă pe Maria Sandu. Deci mai avem necunoscute. De asemenea, din dreapta eșichierului politic, deocamdată nu cunoaștem cine va fi candidatul blocului. Poate vor avea un candidat comun, poate nu vor avea un candidat comun, dar oricum cred că Mai Sandu are șansa să ia majoritatea de voturi. Nu prea vedem candidați care să reziste concurenței cu ea. Din zona stângii politice, Dodon este cotat cel mai bine acum, dar Moscova se vede că nu dorește ca el să candideze, fiindcă are un bazin electoral limitat, are anumite probleme cu justiția, e compromis. De aceea Moscova caută o reconfigurare. Cum s-a exprimat cineva: un candidat comun care să fie și apolitic, adică cineva popular, cineva care nu a fost implicat în politică în așa fel încât majoritatea cetățenilor să-i dea votul lui? Vom vedea. Deocamdată, Maia Sandu este favorită și undeva eu am certitudinea că ea va câștiga și poate chiar din primul tur”, a explicat analistul politic din R. Moldova Nicolae Negru.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: