Nu doar Spania este vulnerabilă la căderea rețelei de electricitate, ci întreaga Uniune Europeană, întrucât nimeni nu s-a așteptat vreodată la un război hibrid, explică Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din R. Moldova.
„Este un război hibrid pe care Rusia îl poartă de mai mulți ani împotriva Uniunii Europene, împotriva lumii civilizate. Iar hackerii ruși, care probabil sunt cei mai buni din Europa și din lume, care au sprijinul statului, când primesc indicații să efectueze un atac asupra unui domeniu din Europa, îl vor face. Noi, întotdeauna, ne-am bazat pe bunul simț, pe faptul că rusia nu ar fi capabilă să facă asemenea lucruri împotriva împotriva lumii civilizatei, împotriva oamenilor simpli. Dacă aceasta lovește cu rachete centrale termice din Ucraina, și suferă populația pașnică, atunci de ce nu ne putem aștepta să facă același lucru și împotriva altor țări”, se întreabă Anatol Șalaru.
În același timp, a adăugat acesta, Uniunea Europeană a primit de mulți ani semnale, numai că nu a vrut să le vadă. Ca să nu escaladeze conflictul cu Rusia, Uniunea Europeană și reprezentanții NATO au negat posibilitatea ca ca pe teritoriul Poloniei să fi căzut rachete rusești.
„Cum vor reacționa autoritățile atunci când vor descoperi, de exemplu, dacă este așa, că a fost vorba despre un grup de hackeri? Sunt sigur că au fost victime omenești, s-au oprit operații, nașteri. Nașterea nu poate fi oprită, dar pot fi foarte multe consecințe. Atacuri de panică, salvări care nu au ajuns la timp, trafic blocat… Deocamdată eu nu cred că Uniunea Europeană, liderii europeni, sunt capabili să recunoască anumite probleme, să le facă publice și să ia decizii foarte curajoase împotriva Rusiei”, a mai spus Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News