UPDATE VIDEO O femeie a născut pe trotuar, în fața Spitalului Urziceni. Reacția lui Rafila

Sursă foto: Captură Video
Sursă foto: Captură Video

UPDATE 16:30

Poliţiştii din Ialomiţa au deschis dosar de cercetare penală pentru abuz în serviciu, în cazul femeii care a născut în faţa Spitalului Urziceni.

”La data de 31 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Urziceni s-au sesizat din oficiu, în urma imaginilor apărute în spaţiul public, privind o femeie care naşte în curtea unei unităţi medicale. Faptele privesc săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, ca urmare a neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu de către personalul medical”, a transmis, luni, IPJ Ialomiţa.

Sursa citată a precizat că o femeie, de 24 de ani, din localitatea Bărbuleşti, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Urziceni, în travaliu, la scurt timp aceasta născând în curtea unităţii medicale, scrie news.ro.

”S-a constituit echipa de cercetare la nivelul subunităţii, fiind efectuate verificări în legătură cu aspectele semnalate”, a mai transmis Poliţia.

Imagini cu o femeie care naşte pe trotuar, în faţa Spitalului Urziceni, au fost publicate, luni, pe Facebook. Femeia nu ar fi fost primită în unitatea medicală din lipsă de locuri.

UPDATE 14:00 Ministerul Sănătății: „Nu exista medic de gardă, dar chirurgul trebuia să supravegheze acordarea asistenţei medicale”

”Este inacceptabil că la Spitalul Municipal din Urziceni, aflat în subordinea Primăriei din oraş, s-a întâmplat un eveniment de o gravitate deosebită, deoarece o femeie gravidă nu a fost asistată şi supravegheată de personalul spitalului şi a născut în spaţiul exterior Compartimentului de Primiri Urgenţe”, a transmis, luni, MInisterul Sănătăţii.

Instituţia precizează că incidentul s-a produs în jurul orei 05.00.

”O femeie în vârstă de 24 de ani, gravidă, mamă a altor 2 copii, s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Urziceni. Cu toate că în spital există o secţie de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenţei medicale. Invocând lipsa medicului de gardă specializat, personalul din CPU a contactat Serviciul de Urgenţă 112, care a trimis o maşină aflată în imediata apropiere”, a mai transmis ministerul.

Instituţia a explicat că, ”din primele informatii, se pare că pacienta nu a fost consultată, supravegheată şi însoţită până la maşina Ambulanţei, ceea ce a determinat declanşarea naşterii în spaţiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul Ambulanţei”.

”Precizăm faptul că în momentul de faţă, copilul şi mama sunt în stare bună şi sunt internati la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Inspecţia Sanitară de Stat s-a deplasat la faţa locului pentru control şi pentru aplicarea măsurilor necesare conform legislaţiei în vigoare”, a mai transmis ministerul.

Ministrul Sănătății, videoconferință de urgență cu DSP-urile din țară

În cursul după-amiezii va avea loc o videoconferinţă a ministrului Sănătăţii cu toate Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, ”pentru a revizui şi a aduce din nou în atenţia autorităţilor locale care au în subordine spitale, responsabilitatea care le revine în asigurarea asistenţei medicale şi protejării sănătăţii cetăţenilor din comunităţile pe care le conduc”.

UPDATE 12:50

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că a văzut imaginile îngrozitoare de la Urziceni, acolo unde o femeie a fost nevoită să nască în fața spitalului. Rafila a anunțat că a trimis deja Inspecția Sanitară de Stat la Urziceni și va reveni cu detalii.

„Am văzut imaginile de la Urziceni. În momentul de față, Inspecția Sanitară de Stat încearcă să reconstituie exact respectiva situație și vă vom pune la dispoziție toate informațiile pe care le avem, precum și măsurile care vor fi luate”, a spus Alexandru Rafila.

Știre inițială

O femeie a născut luni dimineață pe trotuar, în fața spitalului din Urziceni. Acolo a fost declanșată o anchetă internă, pentru a se stabili cum a fost posibil acest lucru, după ce chiar personalul medical a chemat ambulanța să o ducă pe gravidă la altă unitate sanitară deoarece la Urziceni, la ora respectivă, nu era niciun medic ginecolog de gardă.

Pacienta a ajuns la spitalul din Urziceni în jurul orei 5. A fost preluată de o asistentă. Deoarece în spital nu era de gardă niciun medic ginecolog, asistentele au decis să sune la 112 pentru a cere o ambulanță care să transfere pacienta la spitalul din Slobozia.

Nimeni nu spune însă cum a ajuns femeia să nască pe trotuarul din fața spitalului, în condițiile în care ea trebuia să fie dusă în salon până la venirea ambulanței. Din imagini se vede că medicii de la ambulanță sunt cei care o ajută pe femeie să nască în fața spitalului.

În aces caz a început o anchetă internă, vor fi verificate inclusiv camerele de supraveghere din spital.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că va verifica ce s-a întâmplat, prin intermediul Inpecției Sanitare de Stat.

Imagini cu femeia care naşte pe trotuar, în faţa Spitalului Urziceni, au fost publicate, luni, pe Facebook.

„În ce lume trăim!!!! ROMÂNIA lucrului bine făcut! Cum este posibil aşa ceva!!! Femeia asta naşte în faţă Spitalului URZICENI”, a scris, luni, pe Facebook, un bărbat care publica imagini în care se vede o femeie, întinsă pe asfalt, în timp ce naşte, fiind asistată de două cadre medicale.

Întins pe trotuar, pe o pânză albastră, probabil sterilă, se vede şi un nou-născut, curăţat de către cadrele medicale cu ceea ce par a fi şerveţele.

La un moment dat, se aude plânsul copilului.

„Gata, bravo! Gata”, se aude vocea unei femei.

Postarea acestuia a fost deja distribuită de peste 1.500 de ori, iar sute de persoane au cerut intervenţia autorităţilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: