VIDEO Pauliuc: Nu putem să vorbim despre politici publice dacă nu facem o mapare a stării de sănătate a populație

Foto PS News

 

Luni, 28 noiembrie, la Palatul Parlamentului, a avut loc masa rotundă cu tema sănătatea femeii. Platforma “Inițiativa pentru Sănătatea Femeii” își propune să integreze un spectru cât mai larg de perspective asupra problematicii sănătății femeilor.

Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc a vorbit pentru PS News despre importanța prevenției dar și a organizării unui Referendum care să ofere o imagine realistă a stării de sănătate a românilor, în general.

Militez  pentru alocarea unui procent de 9% din PIB pentru sănătate. Aici vorbesc și despre politicile publice legate de sănătatea femeilor. Și vorbim despre prevenție, screening, diagnosticare și tratamente. Sunt lucruri care trebuie să fie prioritare pe agenda viitorului executiv.

România este printre primele țări atunci când vorbim despre mortalitate în special de cancer. Există posibilitatea că prin vaccinare femeile să aibe instrumentele de prevenție.

Nu putem să vorbim despre politici publice punctuale dacă nu facem o mapare a stării de sănătate a populație. Noi spunem că organizăm un Referendum să vedem câți români avem, dar putem să facem și unul a stării de sănătate a românilor. Astfel vom cunoaște care sunt diagnosticele, care sunt problemele de sănătate în Vaslui, de exemplu. Cu politici punctuale pe fiecare zona geografică putem să acționăm.

Aceste statistice, informații ne vor ajută să înțelegem că peste 20 de ani, populația, pe baza testelor, evaluărilor pe care le-am realizat, va ajunge acolo. Și atunci ne vom pregăti din timp.

În ultimii ani, numărul bolnavilor de cancer a crescut

Din păcate crește. Și vorbim despre incidența cancerelor de toate feluri, suntem pe un trend ascendent. Sfatul meu este să mergeți la doctor și să va faceți un cadou vouă.

România este țara cu cea mai ridicată mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer cervical din Europa:

Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer în România și reprezintă 1 din 4 tipuri de cancer diagnosticate în rândul femeilor;
Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă cauză de deces la femei după cancerul de sân;

1 din 2 bolnavi de cancer din România este de vârstă activă (mai puțin de 65 de ani);
1 din 3 angajați din România se confruntă cu efecte grave ale sărăciei legate de un potențial diagnostic de cancer;
9 din 10 persoane din România sunt vulnerabile financiar în cazul unui diagnostic de cancer;
49% din investigații și tratament complementar pentru cancer nu sunt acoperite de asigurare.

Aceste date ne demonstrează că femeile din România rămân o categorie vulnerabilă în ceea ce privește riscurile de sănătate, cu un impact semnificativ asupra societății. Pentru a îmbunătăți această stare de fapt, este nevoie de politici publice în domeniul sănătății, care să vizeze o gamă largă de aspecte care țin de domeniul medical, economic, piața muncii, servicii sociale și educație.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: