VIDEO Percheziții în Parlamentul R.Moldova. Cine ar fi fost prins când dădea rușilor informații secrete

Sursă foto: Facebook/ Parlamentul Republicii Moldova

Au avut loc percheziții de amploare, miercuri, în Parlamentul R.Moldova, într-un dosar de spionaj. Un funcționar ar fi fost prins în flagrant în timp ce transmitea informații importante unor angajați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, analistul politic din R.Moldova, Ion Tăbârță, a declarat că, din primele informații, ar fi vizat chiar directorul direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă. Funcționarul ar fi fost prins în flagrant în timp ce transmitea unor angajați de la Ambasada Federației Ruse informații secrete și e acuzat de trădare de patrie.

„Informații oficiale la această oră nu avem. Parlamentul se întrunește în aceste zile în ultimele ședințe pentru sesiunea primăvară-vară, apoi legislativul moldovenesc va intra într-o vacanță parlamentară și își va relua activitatea în luna septembrie(…) Oficial, instituțiile au confirmat aceste percheziții, dar au anunțat că ulterior vor veni cu detalii suplimentare. Însă, din ce știm, din informații neoficiale, este vorba despre domnul Ion Creangă. Dumnealui este directorul direcției juridice a Parlamentului, este o funcție pur tehnică. La domnul Creangă se apelează doar atunci când apar anumite dubii legate de respectarea procedurii parlamentare în timpul ședințelor. Nu are o funcție politică”, a declarat analistul politic din R.Moldova, Ion Tăbârță, în direct la Puterea Știrilor.

Amintim că mascaţii de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), împreună cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), au desfășurat, miercuri, percheziţii în Parlamentul Republicii Moldova. Informațiile au fost confirmate parțial de purtătorul de cuvânt al Parlamentului de la Chișinău, care a precizat că alte detalii vor fi date ulterior.

Agora.md scrie, cu referire la informații obținute pe surse, că șeful Direcției juridice a Parlamentului și încă o persoană, funcționar public, au fost reținuți pentru 72 de ore.

Dacă informația despre spionaj va fi confirmată oficial, acesta va fi al doilea caz în Moldova în ultimele două luni.

În iunie, jurnaliștii de investigație au publicat informații potrivit cărora fostul șef al Marelui Stat Major Igor Gorgan ar fi raportat în mod regulat Rusiei despre situația politică internă din R. Moldova și ar fi transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care ar fi cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele armate ucrainene.

Procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale a deschis o cauză penală privind transmiterea datelor ce țin de sistemul național de apărare. Gorgan, care respinge toate acuzațiile, este cercetat în libertate.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: