VIDEO Petrișor Peiu, profesor de economie: Importul de energie putea fi evitat dacă păstram capacitățile de producție

Petrișor Peiu, invitat Puterea Știrilor 1.08

 

Consumul mare de energie electrică din ultima perioadă a dus la o explozie a prețurilor. Motivul principal este, potrivit profesorului de economie Petrișor Peiu, acela că nu producem suficientă energie pentru a acoperi vârfuri de consum care depășesc nivelul de 7000-508.000 de megawați și suntem nevoiți să o cumpărăm de pe piața europeană, mai ales din Austria.

„Ceea ce este deranjant în toată această poveste este lipsa unor capacități interne de producție care să poată să suplinească acest import problematic care duce la prețurile foarte mari pe care le-am văzut la mijlocul lunii iulie, de până la 5-600 euro în anumite intervale orare. Și principala problemă, repet, o reprezintă închiderea unor capacități de producție, în special pe cărbune și pe gaze și nedeschidere altora noi. S-a lucrat foarte mult, s-a spus că se vor face. Mă refer la centrala de la Iernut, de exemplu, mă refer la celelalte centrale din Complexul Energetic Oltenia sau de la Hunedoara, Mintia, despre care se tot vorbește. Dacă aceste capacități de bază ar fi suplinit capacitățile pe cărbune închise, atunci ar fi putut intra și produce în acest vârf de consum”, a afirmat Petrișor Peiu, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Acesta a explicat în continuare de ce vor crește facturile la energie în perioada următoare. Cei care se încadrau la un consum minim, cu un preț scăzut, au folosit aerul condiționat, dpășind, astfel, nivelul de 100 de kilowați pe oră, lucru care va duce la facturi cu valori și de patru-cinci ori mai mari.

„Situația aceasta putea fi evitată numai dacă mențineam suficiente capacități de producție în bandă sau dacă cele închise ar fi fost lăsate în stare de rezervă sau conservare, putând fi pornite oricând. Problema e că acolo pur și simplu s-a pus lacăt și nu pot fi pornite oricând. Există niște norme tehnice, de exemplu, capacitățile în rezervă ar trebui să fie pornite o dată la trei luni, respectiv o dată la lună, pentru a intra în funcțiune. Nu s-a întâmplat acest lucru, pentru că nu s-au alocat resursele financiare pentru asta”, a explicat invitatul.

Mai mult, specialiștii de acolo au plecat, s-au pensionat și n-au mai fost înlocuiți cu alții, iar instruirea acestora presupune timp, amai afirmat Petrișor Peiu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: