Cât de mare e riscul unui atac rusesc în Republica Moldova

Sursa foto: Facebook

Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a explicat cât de mare e riscul unui atac din partea Rusiei asupra Republicii Moldova.

Întrebat despre riscurile unui atac rusesc, Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a reamintit planul Rusiei şi alternativele la care am putea apela în cazul în care Vladimir Putin va viza Republica Moldova.

„Deci este clar că sunt niște lucruri foarte structurate care avansează simultan cu anunțul anterior al lui Vladimir Putin, „Odesa este rusească” și ceea ce Medvedev, fostul premier a spus chiar ieri sau astăzi, faptul că Odesa și restul Ucrainei până la Kiev.

Așa încât lucrurile par foarte bine structurate din pers pectiva interesului ilegitim al Rusiei. Acum să înțelegem despre ce vorbim.

Rolul Transnistriei în planul Rusiei

Transnistria a fost subiectul unei acțiuni, a unei operațiuni a Federației Ruse după 1990-1991 cu armata a 14-a, lucru confirmat de o instanță internațională care a condamnat Rusia în cazul Ilașcu la CEDO, la Curtea Europeană și care a constatat că Rusia este responsabilă de războiul de separatism, deci trupe de ocupație, în realitate nu trupe operative de menținere a păcii.

Pe acest teritoriu populația română în toți acești ani a fost subiectul unei represiuni constante, mergând până la copilașii din școlile de limbă română cu grafie latino, spun ei mai politicoși prin Europa

Pe acest fundal, separatiștii din Transnistria de-a lungul anilor au organizat și referendum prin care au declarat așa-numita independență. Au și notificat la Națiunile Unite, au și cerut Federației Ruse, de vreo două ori, cel puțin să li se recunoască independență. Până astăzi Rusia nu a recunoscut.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL