Victor Ponta şi-a lansat Programul Prezidențial „România pe primul loc”:
„Suntem într-o criză economică și socială mai gravă decât în 2010. Guvernul a rămas de mult fără bani, se împrumută, ori în câteva săptămâni cu voința românilor putem redresa România.
Am pregătit câteva măsuri concrete care trebuie luate pentru fiecare categorie de români. Am decis că nu voi vorbi deloc despre contracandidați, românii nu mai vor scandal, vor să știe de ce sunt capabili candidații, ce au făcut, nu răspunsuri la atacuri. Voi vorbi despre ce știu eu să fac, despre ce cred eu că au nevoie românii, nu despre cearta și scandalul din ultimul an.
Medicii, profesorii, IT-iștii au dus-o mai rău, au nevoie să redevină o societate care protejează cetățeanul, nu îl distruge”, a declarat Victor Ponta, potrivit romaniatv.net.
Victor Ponta a vorbit despre „criza economică și bugetară, fără precedent, în care suntem deja și în care putem să ne trezim, după alegerile prezidențiale, fără soluții”.
„Datoria mea și a oricărui alt candidat la prezidențiale este de a veni cu soluții pentru ceea ce, de fapt, reprezintă cel mai mare pericol pentru România, criza economică, criza bugetară și faptul că n-am reușit să vorbim destul de mult în campanie e un lucru rău pentru România. Vreau să vă spun, în baza experienței pe care o am, că afirm fără niciun fel de ezitare suntem într-o situație mai rea decât cea din 2009. E adevărat și atunci, aproape un an de zile am ținut alegeri și atunci candidații la prezidențiale sau primul ministru de atunci spuneau că nu-i adevărat, că e totul foarte bine, că n-o să avem nevoie de Fondul Monetar Internațional, că nu se vor tăia pensii și salarii. Din păcate acum situația este chiar mai gravă decât atunci și vreau, este datoria mea, să spun că nu trebuie să ajungem în situația de atunci”, afirmă Victor Ponta.
Victor Ponta, despre mesajul lui Ilie Bolojan: „Cred că e, de fapt, singurul dintre cei aflați la putere care recunoaște situația”
El apreciază mesajul președintelui Interimar, Ilie Bolojan, care sâmbătă, „în mod corect, a spus, citez, despre deficitul de peste 9%, sunt niște grave trepidații care ne duc în recesiune și în situații economice extrem de periculoase”.
„Cred că e, de fapt, singurul dintre cei aflați la putere care recunoaște situația. Din păcate și primul ministru și candidatul coaliției și toți cei care, ministrul de Finanțe, ne ascund adevărul, l-au ascuns și Comisiei Europene, sperând că trec alegerile. După care vine din nou potopul, cum a venit și în 2010. Propunerea mea pentru cetățenii României, pentru viitorul guvern, este să evităm tragedia din 2010, să nu fie nevoie să tăiem din nou pensii și salarii, să nu fie nevoie să creștem TVA-ul și taxele, să venim de acum cu soluțiile pe care le-am aplicat după 2012 și care ne-au scos din recesiune, din criză bugetară și ne-au permis, pe de o parte, ca statul să își îndeplinească obligațiile față de pensionari militari salariați, pe de altă parte să reușească să gestioneze o creștere economică și un deficit bugetar, pe care eu îl pomenesc mereu ca fiind sub 1% și Ministrul de Finanțe, domnul Teodorovici, care m-a ajutat și atunci, sper că m-ajută și acum, îmi spune că, de fapt, eram în excedent bugetar și am zis să fim sub 1% ca să fim mai credibili”, adaugă Ponta.
Victor Ponta: Turismul din România va intra în colaps
Au fost eliminate tichetele de vacanță. Era cea mai bună măsură care se aplica în România. Anul acesta, turismul din România va intra în colaps. Totul era fiscalizat. De la 1 iunie, trebuie revenit la tichetele de vacanță și de masă.
El arată că România are în acest moment cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, 9,3% din PIB.
„Anul trecut din datele oficiale pe care le-am obținut de la Comisia Europeană, Guvernul a împrumutat peste 250 de miliarde de lei, 50 de miliarde de euro, pentru finanțarea deficitului bugetar și pentru rostogolirea împrumuturilor luate după 2020. România are în continuare cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, peste 5%, în condițiile în care media europeană este de 2,5%. Are cel mai mare deficit al balanței comerciale, 33 de miliarde anul trecut doar, în 2024, practic banii cei 50 de miliarde pe care Guvernul i-a împrumutat, 33 deja au plecat în străinătate, pentru a susține producătorii din Bulgaria, Turcia, Grecia, China, Polonia, peste tot de unde România importă, și în același timp, nu doar susținând producătorii din alte țări, ci practic omorând producătorii interni, care nu au cum să facă față la acest tip de competiție neloială”, a mai spus Ponta.
SOLUŢIILE LUI PONTA PENTRU ROMANI ŞI FIRMELE DIN ROMANIA
Victor Ponta prezintă detaliat şi mai multe soluţii pentru români şi firmele din România, într-un document despre care precizează că nu reprezintă un “Program de guvernare”, ci exemple de măsuri care trebuie aplicate (cu efecte benefice pentru întreagă economie românească) și, mai ales, arată modul de abordare pe care un guvern pentru români și România, TREBUIE să-l urmeze.
Între altele, el propune ca soluţii următoarele:
Eliminarea TUTUROR măsurilor luate, începând cu anul 2020, care impietează asupra bunului mers al economiei;
REDUCEREA numărului membrilor din structurile de conducere/supraveghere (AGA, CA etc) ale tuturor entităților publice. Numărul reprezentanților în aceste structuri va fi de trei membri (în situații excepționale bine argumentate se poate ajunge la cinci membri);
REDUCEREA numărului de secretari de stat, maximum doi (în situații excepționale și bine fundamentate acest număr poate ajunge la trei); De asemenea, nicio instituție publică nu va avea mai mult de un secretar general și un secretar general adjunct;
Nicio cheltuială pentru administrația publică nu va mai fi acceptată fără o justificare bine argumentată; Toate cheltuielile publice vor fi analizate (similar celor din sectorul privat) și acceptate doar în situația în care acestea sunt imperios necesare; Cheltuielile publice acceptate vor fi prevăzute în bugetul de stat doar dacă acestea nu sunt eligibile din fondurile europene;
Spațiul Privat Virtual va fi singurul mijloc de comunicare între contribuabil și statul român (toate structurile statului vor comunica cu contribuabilii prin această modalitate și invers);
Instituțiile/structurile publice (majoritatea acestora), trebuie să reducă cheltuielile dar și să înregistreze venituri.
Citeşte aici întregul document.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News