VIDEO R. Moldova, 33 de ani de independență. Mihai Isac: „Aniversarea se desfășoară sub amenințarea constantă a Rusiei”

Republica Moldova aniversează astăzi 33 de ani de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, ocazie cu care oficialii români și-au reiterat sprijinul față de țara de peste Prut.

Mihai Isac, analist de politică externă a vorbit la Puterea Știrilor despre faptul că Republica Moldova nu este „slăbită” de Rusia nici măcar la atâta timp de când a devenit independentă. De asemenea, analistul subliniaza faptul că orice decizie luată la Bruxelles în privința Republicii Moldova trece și pe la București. Isac a reamintit și că Transnistria reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

„Republica Moldova reprezintă, în continuare, un câmp de bătălie pentru Federația Rusă. La 33 de ani de la independență, Federația Rusă încearcă să readucă Republica Moldova în cadrul lumii rusești, această zonă de influență considerată tradițională de către Moscova, în pofida luptei cetățenilor Republicii Moldova, atât a majorității etice românești, dar și a reprezentanților altor comunități minoritare.

Vedem că această presiune a Federației Rusei este în creștere. Desigur, Republica Moldova se află în acest moment în atenția comunității internaționale, în atenția partenerilor din Occident, mai ales în atenția României.

Dar, pentru noi este un război permanent, mai ales că în 20 octombrie cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru alegerile prezidențiale și mai ales pentru Referendum constituțional pentru integrarea europeană. Acesta se dorește a fi un semnal transmis de către populația Republicii Moldova, către Uniunea Europeană că se dorește cu adevărat integrarea în blocul comunitar’.

Mihai Isac a vorbit despre problemele majore ale concetățenilor săi și despre valul mare de migrație.

„Dar după cum spuneam, în acest moment Republica Moldova este în continuare una dintre cele mai sărace state din regiune, este o țară afectată de o puternică migrație, peste 1.000.000 de persoane au plecat în cei 33 de ani. Și războiul de agresiune al Federației Ruse, declanșat la începutul anilor 90, afectează și în continuare modul în care se dezvoltă Republica Moldova”.

România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova în 1991 și de atunci ne leagă 33 de ani de prietenie, de relații diplomatice și de ajutor.

„România a sprijinit în permanență Republica Moldova, indiferent de cine este la guvernarea de la Chișinău, forțe politice pro-ruse sau forțe politice pro-europene. România întotdeauna a sprijinit populația Republicii Moldova, indiferent dacă acestea aparține majorității românești, etnice sau comunităților etnice minoritare. Și acest aspect este extrem de important de subliniat pentru a se renunța la orice posibilitate ca relațiile dintre România și Republica Moldova să fie afectate de propaganda Federației Ruse.

În acest moment, România este cel mai important partener al Republicii Moldova, mai ales din punct de vedere strategic și diplomatic, iar sprijinul României este extrem de important atunci când vorbim de modul în care Republica Moldova este ajutată de către statele europene și statele occidentale’.

Practic, orice decizie luată la Bruxelles în privința Republicii Moldova sau orice relație dintre Republica Moldova și unul din statele occidentale trece și pe la București.

„Acest moment este practic cel mai favorabil moment din relațiile bilaterale. Dacă în ultimii 33 de ani am asistat la perindarea pe la Chișinău și a unor forțe politice profund anti-românești, cum a fost guvernarea de la începutul anilor 90 sau regimul Voronin din perioada 2001-2009, în acest moment sub guvernare a PAS și în timpul primului mandat al doamnei președinte Maia Sandu, asistăm practic la o deschidere fără precedent a relației, la o dezvoltare fără precedent a relațiilor dintre cele două state.

Trebuie să reamintim celor care ne ne privesc faptul că peste 1.000.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au redobândit cetățenia statului român, conform legislației statului român și a dreptului istoric.

Pe lângă acest milion, mai avem câteva sute de mii de cetățeni a Republicii Moldova care dețin cetățenii altor state europene, cum este Bulgaria, Portugalia, Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie, state care au găzduiesc importante comunității are diasporei originale din Republica Moldova.

Crizele economice succesive care au afectat regiunea noastră, inclusiv România, dar și Republica Moldova, au dus la crearea unei diaspore importante originală din Republica Moldova, diasporă care joacă un rol extrem de important în ancorarea Republici Moldova în spațiul european. A venit vremea ca prin declanșarea procesului de integrare europeană și Republica Moldova, instituțiile statului Republica Moldova să ajungă din spate cetățenii săi și să se integreze în Uniunea Europeană”.

Poziția strategică a Republicii Moldova, pe flancul estic al NATO și al Uniunii Europene, dar mai ales lângă Ucraina, este înțeleasă foarte bine de Moscova.

„Federația Rusă care implementează o strategie hibridă a tensiunii pentru cucerirea pe cale electorală a puterii la Chișinău. Prin instrumentalizarea unor elemente oligarhice fugare, precum Ilan Șor, serviciile de informații de la Moscova își consolidează capul de pod politic din Republica Moldova.

Fragila democrație din Republica Moldova nu are capacitatea de reziliență necesară pentru a rezista războiului hibrid generalizat declanșat de Kremlin. Rusia a exercitat o serie de amenințări și presiuni asupra Republicii Moldova de-a lungul anilor, în special în contextul orientării pro-europene a țării. Aceste amenințări se manifestă în mai multe forme, incluzând aspecte economice, energetice, politice și militare”.

Transnistria, o regiune separatistă susținută de Rusia, reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

„De la războiul din 1992, Rusia a menținut o prezență militară în această regiune, sub forma așa-numitelor „trupe de menținere a păcii” și a unui contingent de soldați care păzesc depozitele de armament de la Cobasna. Această prezență militară oferă Rusiei un instrument de influență major asupra politicii interne și externe a autorităților de la Chișinău.

Regiunea transnistreană oferă o bază umană și tehnică strategică pentru serviciile de spionaj de la Moscova, care folosesc zona pentru operațiuni agresive împotriva Ucrainei, Republicii Moldova, dar și împotriva României și a altor state mebre NATO și Uniunii Europene. Recrutarea unor miliții anticonstituționale din populația regiunii, dar și încorporarea cetățenilor R. Moldova în armata federală rusă, cu încălcarea legislației internaționale, sunt alte mijloace prin care partea rusă pune presiune asupra instituțiilor R. Moldova”.

Rusia a folosit de-a lungul timpului măsuri economice pentru a pedepsi Republica Moldova în momentele în care aceasta s-a îndepărtat de orbita influenței rusești. Fostă republică sovietică, Moldova este în continuare unul dintre cele mai sărace state din regiune, presiunea rusă jucând un rol determinant și în exodul masiv al populației R. Moldova către Occident.

„Printre aceste măsuri se numără embargouri asupra produselor moldovenești, în special asupra vinurilor și produselor agricole, un sector esențial pentru economia moldovenească. Aceste embargouri au avut un impact sever asupra economiei Moldovei, creând tensiuni și instabilitate economică.

Republica Moldova depinde într-o mare măsură de importurile de gaze naturale din Rusia, iar Gazprom, compania controlată de statul rus, a folosit această dependență ca un instrument de presiune politică. În repetate rânduri, Rusia a amenințat sau a întrerupt furnizarea de gaze naturale, ceea ce a pus Republica Moldova într-o poziție vulnerabilă, mai ales în timpul iernii. Negocierile dificile asupra prețului gazului și acumularea de datorii față de Gazprom au fost folosite pentru a influența deciziile politice ale Chișinăului”.

Rusia desfășoară o intensă campanie de dezinformare și propagandă în Republica Moldova prin intermediul mass-media controlată de Kremlin și a rețelelor sociale, potrivit lui Mihai Isac.

„Scopul acestei propagande este de a diviza societatea moldovenească, de a submina încrederea în instituțiile statului și de a discredita orientarea pro-europeană a guvernului. Rusia încearcă astfel să polarizeze opinia publică, să sprijine forțele politice pro-ruse și să creeze un climat de instabilitate.

Din nefericire și dependența Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove de Patriarhia Ortodoxă Rusă joacă un rol important în acest sens, funcționând practic ca o armată de ocupație în sutană.

În contextul războiului din Ucraina, Rusia a intensificat amenințările la adresa Moldovei, sugerând că securitatea acesteia ar putea fi compromisă dacă se va apropia prea mult de NATO sau UE. Deși nu a existat o amenințare militară directă asupra Moldovei, prezența militară rusă în Transnistria și tensiunile din regiune creează un risc latent de destabilizare. De asemenea, Rusia a avertizat că aderarea la sancțiunile internaționale impuse Moscovei sau alte măsuri împotriva intereselor rusești ar putea avea „consecințe grave” pentru Republica Moldova.

Rusia sprijină diverse forțe politice din Republica Moldova, în special partidele și liderii care promovează o politică pro-rusă sau care sunt sceptici față de integrarea europeană. Această influență politică se manifestă prin sprijin financiar, logistic și prin intermediul rețelelor de propagandă. Prin susținerea acestor forțe, Rusia încearcă să influențeze rezultatele electorale și să păstreze Republica Moldova în sfera sa de influență.

În fața acestor presiuni, Republica Moldova trebuie să navigheze cu atenție între aspirațiile sale europene și realitățile geopolitice din regiunea din estul Europei, sub umbra marelui urs” conchide analistul politic, Mihai Isac..

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: