Înainte de alegerile prezidențiale din primăvară, sondajele de opinie sunt încă neclare în ce privește opțiunile electoratului. Crin Antonescu, spre exemplu, a evoluat, a ceut un congres al PNL, apoi al PSD, lucru care s-a întâmplat. Mai mult, are și susținerea UDMR, însă, mai departe, totul depinde de cum va evolua guvernarea și ce se va întâmpla în următoarea perioadă, spune analistul politic Radu Carp. Guvernul actual va fi atacat în legătură cu bugetul, înă este prima dată în ultimii opt ani când Consiliul Fiscal dă un aviz pozitiv.
„Înseamnă că, până la urmă, bugetul acesta asigură și creștere economică și scăderea îndatorării României și înseamnă și o inflație care să poată fi stăpânită. Opinia personală este că domnul Tánczos Barna este primul ministru de finanțe care comunică într-un alt fel. Adică preia anumite știri false care circulă despre buget și le contrazice cu argumente. Cred că avem nevoie de un astfel de tip de comunicare pentru că de foarte multe ori nu ceea ce spune un oficial se transmite, ci se transmite ceea ce spun alții despre ce ar fi spus acea persoană și atunci cred că este foarte bine dacă această comunicare între ministrul Finanțelor, premier și candidatul la prezidențiale va funcționa, cred eu că premisele pentru intrarea în al doilea tur sunt deja realizate”, a explicat Radu Carp.
În cazul în care Călin Georgescu va fi lăsat să candideze, va fi interesantă explicația Curții Constituționale pentru anularea alegerilor trecute și înscrierea acestuia pe liste în primăvară, a mai spus politologul. Acesta a amintit momentul anulării unor alegeri în Austria din cauza unor defecțiuni privind numărătoarea voturilor din diaspora. În 2016, voturile au fost anulate iar candidatul extremei drepte, Norbert Hofer, nu a mai participat la alegerile următoare, întrucât valul populist își atinsese potențialul.
„Nu s-a pus problema că nu ar putea să candideze, dar pur și simplu nu a mai avut suflu toată această grupare din spatele lui să-l împingă în așa fel încât să câștige alegerile prezidențiale. (…) Deci cred că valul acesta populist lovește o singură dată, nu de mai multe ori, nu se poate auto-întreține pe termen lung. (…) Părerea mea este că domnul Călin Georgescu trebuie bătut la vot și chiar dacă n-ar fi întrunite condițiile pentru a fi candidat, cred că ar trebui să se prezinte în fața electoratului, pentru a arăta că, de fapt, e o bulă care se sparge foarte ușor. Sigur, trebuie să știi unde să înțepi ca să o spargi, care e centrul de gravitate, de unde să nimerești acea bulă, dar până la urmă nu există bule electorale care să dureze la infinit și cred că domnul Călin Georgescu ar trebui lăsat să candideze”, a subliniat politologul, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News