Spre deosebire de politicieni, Călin Georgescu a venit la alegerile prezidențiale foarte pregătit, iar cei care „l-au inventat” au demonstrat o cunoaștere aprofundată a societății românești și a temelor care o preocupă, spune politologul Radu Carp, vorbind despre anularea votului de duminică.
„Sociologii români nu că nu sunt în stare, ei sunt în stare, dar nu sunt chemați să facă acest lucru. Eu cred că o putere externă a avut tot interesul să sondeze în profunzime preferințele românilor, să vadă faptul că ei își iau informații de pe Tiktok, că sunt împotriva întregii clase politice, nu numai împotriva unui partid. Toate aceste chestiuni pe care noi nici nu le bănuiam, au fost studiate în amănunt înainte de lansarea candidaturii domnului Georgescu și apoi, din moment ce verdictul era dat, era foarte ușor de construit mesaje. Ați văzut că domnia sa folosește mesaje care vin din cercetări solide, bazate pe cuvinte cheie care pot declanșa factori emoționali. Cred că noi încă nu cunoaștem dimensiunea sociologică a acestui fenomen, dar nu pot decât să constat faptul că Georgescu nu a venit nepregătit. El a venit cu un bagaj de cunoaștere profundă a societății românești pe care politicienii noștri au omis-o. De ce? Cred că a existat prea multă încredere în faptul că se pot descurca și singuri și că nu e nevoie de altfel de cercetări decât sondajele acestea de opinie care se fac cu un număr redus de respondenți, fără a face o selecție minimală a lor”, a afirmat politiologul, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Acesta a amintit situația din Statele Unite când, pentru că sondajele dădeau erori, s-a trecut la o analiză amplă, așa încât rezultatele să se apropie cât mai mult de realitate. A fost organizată o conferință la care au participat institutele de sondare a opiniei publice, în urma căreia a fost decisă eliminarea dintre respondenți a membrilor partidului care comanda cerctarea.
„Nici măcar această măsură minimală nu a existat în România, așa că eu suspectez că multe sondaje au fost făcute de fapt mai degrabă cu membri de partid decât cu cetățeni obișnuiți, pentru că erau mult mai ușor de găsit și era extrem de facil. Deci cred că noi nu am cunoscut înainte de primul tur realitatea din România și că aceasta nu arată foarte grozav. Din cauza lipsei de educație, această rețea Tiktok care încurajează dezinformarea a prins aripi. Deci nu e o rețea socială, nu e la fel ca Facebook sau X. Am constatat că din cauza lipsei de educație sau a educației precare, lucrurile au luat-o razna în legătură cu aceste conturi pe Tiktok și oamenii au fost păcăliți. Adică s-au lăsat păcăliți și după aceea și-au dat seama ce au făcut”, a explicat Radu Carp, dând drept exemplu secțiunea dedicată cumpărăturilor, pe Tiktok.
În această secțiune, reclama agresivă duce la cumpărarea unor obiecte scumpe și inutile, pe care nu le poți returna, întrucât ai făcut deja plata. O situație asemănătoare este și cea privind votul. Unii dintre algători au sesizat ulterior că au fost păcăliți de materialele de pe Tiktok, însă răspunsul nu ar putea fi altul decât: ne pare rău, ați urmat exact propria conștiință, noi nu v-am spus cu cine să votați.
În ce privește discuțiile privind interzicerea Tiktok în România și în mai multe state ale Uniunii Europene, politologul spune că e de văzut ce se va întâmpla în Statele Unite, unde sunt în derulare niște procese împotriva companiei.
„De la 1 ianuarie, Tiktok va trebui să aibă un statut mult mai bine reglementat și e foarte bine că la noi alegerile vor fi prin martie-aprilie, pentru că până atunci vom vedea efectele. (…) Pe de altă parte, toată lumea spune că nu trebuie folosită și că produce manipulare. Dar, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în Statele Unite, ambii candidați au folosit-o extensiv”, a mai afirmat Radu Carp.
Joe Biden a vrut să o interzică, dar a doua zi a postat clipuri pe Tiktok, Kamala Harris a preluat acest mod de promovare, iar Donald Trump a folosit-o, de asemenea, din plin. Comparativ, Europa este cu mult în urmă în ce privește înțelegerea fenomenului Tiktok.
„Sunt multe necunoscute legate de Tiktok. Nu știm acționariatul, bănuim că este vorba de Partidul Comunist Chinez, însă nu știm, de exemplu, algoritmii în baza cărora este accelerată prezența unor personaje. China nu e cooperantă nici cu Europa, nici cu Statele Unite. Sigur, compania apare la diverse audieri, Parlament European, Comisie, dar toate acestea sunt de fațadă. De fapt, trebuie spus foarte clar, este un instrument de dezinformare al Partidului Comunist Chinez. Genial în felul lui, în sensul că nu scrie nicăieri, nu apare sigla cu secerea și ciocanul, dar este vorba de o adaptare a gândirii comuniste la realitatea înconjurătoare. Mai mult, nu e doar adaptare, ci și o depășire a ceea ce se întâmplă în prezent, pentru că pe acest segment, trebuie spus, Tiktok nu are rival, deci e cu totul altceva față de Facebook, de Instagram, de Telegram, e cu totul și cu totul altceva”, a subliniat politologul.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News