Imediat după primul tur de scrutin, Nicușor Dan a afirmat despre George Simion faptul că este un izolaționist, făcând o eroare, observă politologul Radu Carp, invitat în studioul Puterea Știrilor.
„George Simion este vicepreședintele Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, iar pentru acesta este esențial să aibă un reprezentant la ședințele Consiliului European. Pentru că în acest fel pot interveni la Bruxelles în condițiile în care există o nemulțumire că nu au primit acele funcții, în condițiile în care negocierea în Parlamentul European s-a făcut înainte de aiegerea lui Donald Trump. Or, pentru acest grup și pentru Washington este esențial să aibă un, să zic așa, cal troian. Aduc aminte că la Bruxelles nu se votează un om-un vot, voturile depinzând de populația țării”, a explicat politologul.
Prin urmare, a explicat acesta, România vine cu o zestre foarte importantă de voturi care poate să modifice echilibrul politic la nivel european.
„Deci miza alegerilor nu este doar România, este una europeană, în așa fel încât l-aș sfătui pe domnul Nicușor Dan să nu mai folosească această expresie, izolaționist, ci să încerce să explice această dinamică și să încerce să explice dacă este sau nu favorabilă României. Aici e marea problemă, pentru că domnul Simion va veni cu această idee, foarte simplă: Vreți să fim împreună cu administrația Trump, să fim alături de un grup puternic în Parlamentul European?”, a adăugat Radu Carp.
O dovadă împotriva termenului folosit de Nicușor Dan este chiar faptul că, exact în momentul în care îl acuza de izolaționism, George Simion se afla la Viena.
„Noi nu vorbim de izolare, vorbim de o altă perspectivă asupra integrării europene care, din perspectiva mea, nu e benefică României. Însă lucrul ăsta trebuie explicat, lucru de care politicienii s-au cam ferit, respectiv să explice ce e în avantajul și ce e în dezavantajul României. Venită mai târziu la această masă, România are tot interesul să existe o Europă federală, unde poate să aibă o putere mai mare de decizie. Pentru că are un număr important de voturi datorită populației. Atenție! Și atunci poate negocia într-o formulă federală mult mai bine decât într-un formulă laxă de state unitare. Or, lucrul ăsta nu a fost explicat îndeajuns de politicieni”, a subliniat politologul.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News