VIDEO Radu Oprea: Foarte mulți parteneri doresc să investească sau să fie alături de noi în industria de apărare

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, realizată de Marinela Angheluș, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a vorbit despre competitivitatea industriei de apărare din România.

„Beneficiem de această oportunitate. Suntem în dialog cu foarte mulți parteneri care doresc să investească sau să fie alături de noi în industria de apărare din România. N-am să vorbesc niciodată, și rog să fie înțeles acest lucru, despre proiectele în curs de negociere. Este o chestiune pe care am învățat-o atunci când eram în mediul privat, din 1990 până în 2012. Știu că atunci când negociezi este bine să-ți lași marja de negociere și să vorbești despre un contract în momentul în care semnezi, nu înainte. Sunt lucruri care pot fi spuse, pentru că deja sunt anunțurile publice”, a afirmat ministrul.

Acesta a dat drept exemplu un proiect depus împreună cu o companie germană pe programul european pentru muniție, pentru construirea unei fabrici de pulberi. Proiectul, aflat în plin proces de finalizare, presupune una dintre cele mai mari sume pe care le-a primit un stat membru pentru a dezvolta o fabrică de pulberi cu ultimă tehnologie și cu probabil cea mai bună calitate la momentul acesta.

„O altă informație greșită a celor de la USR este faptul că IAR Craiova nu produce. Ba da, IAR Craiova produce avionul acela despre care spun ei că nu este în probe, a trecut testele, zboară. Astăzi am primit chiar înainte să vin la dvs. în emisiune poze cu al treilea avion care este gata în acest moment, intră la vopsit”, a explicat Radu Oprea.

În continuare, a recunoscut acesta, a fost  o chestiune de blocaj din cauza unui furnizor din Statele Unite, care au o anumită specificitate. În SUA, industria privată își onorează comenzile în baza priorităților stabilite de guvern. Or, România nu era pe lista de priorități. De aceea, a mai arătat invitatul, perioada  în care IAR Craiova nu a putut livra a fost lungă.

„Am reușit însă să avem un dialog cu Ambasada Statelor Unite, am fost la Departamentul de Stat, am fost la Pentagon, am fost peste tot. Astăzi, până la sfârșitul lunii aprilie, echipamentele vor fi livrate, ceea ce înseamnă că vom avea o predictibilitate asupra termenelor de livrare pentru cele 10 avioane pe lista de modernizare. Sunt avioane importante pentru antrenamentul piloților”, a arătat ministrul.

În ce privește costul unui astfel de avion, Radu Oprea a spus că, deși cunoaște cifrele, nu poate furniza acest gen de informații, unele dintre ele clasificate.

„Avioane Craiova este în situația de a-și duce contractele la îndeplinire cu predictibilitate și de a livra Ministerului Apărării Naționale toate aparatele incluse în contract și eu cred că lucrul acesta va face ca întreprinderea să aibă din nou acel spirit de inovare, astfel încât să putem produce și alte avioane moderne sau, de ce nu, drone”, a adăugat ministrul.

Referitor la nivelul de pregătire pentru a face față unor posibile atacuri, oficialul spune că tocmai aceasta este sarcina ministerului, respectiv aceea ca industria de apărare a țării să poată  furniza echipamentele necesare la timp și la calitatea cerută.

„Avem o fereastră de oportunitate care nu durează foarte mult, pentru că industria de apărare europeană se reașează pe baze noi. Așa cum am spus mai devreme, la sfârșitul anului trecut a fost aprobată ordonanța de urgență care înlocuiește fosta lege a offset-ului. (…) Noua lege a cooperării industriale ne permite să fim proactivi, să putem defini proiectul, să putem defini interesul esențial al României înainte de etapa de achiziție, astfel încât atunci când facem o achiziție importantă pentru România, să știm exact ce înseamnă partea de achiziție de echipamente și ce înseamnă partea de cooperare industrială. Am văzut din experiența colegilor din Ucraina că atunci când vorbești despre echipamente grele ai obligatoriu nevoie de centre de mentenanță. În România, ssunt mai multe astfel de centre; unele sunt într-un proces de acreditare de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Sunt lucruri care eu cred că vor accelera procesul, astfel încât să putem să răspundem mult mai repede nevoilor pe care le are Armata Română, statul român, prin definirea foarte clară a interesului esențial al nostru în baza articolului 346 din tratat”, a subliniat Radu Oprea, ministrul Economiei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: