Premierul Marcel Ciolacu anunța cu câteva luni în urmă că instituțiile din subordinea guvernului vor renunța la 1800 de posturi, în încercarea de a reduce cheltuielile de funcționare a statului. Vorbim despre 34 de instituții finanțate direct din bugetul Secretariatului General al Guvernului României, a explicat Adrian Țuțuianu, invitat în studioul Puterea Știrilor.
„În acest moment, sunt în proces de elaborare actele normative necesare până în aplicarea măsurilor de reducere a personalului bugetar. Săptămâna trecută a fost aprobată noua organigramă a Oficiului pentru Licență Industrială, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului sau a Cancelariei Primului Ministru. Săptămâna aceasta, probabil că vom avea alte șase, șapte, poate alte zece instituții”, a adăugat secretarul general adjunct al Guvernului României.
Până acum, 19 instituții publice au transmis proiectele de acte normative de reorganizare, acestea aflându-se în diverse stadii de avizare de către Ministerul Justiției, al Finanțelor, al Muncii, al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. La întrebarea ce economii vom face la buget prin tăierea acestor posturi, invitatul spune că singura cifră pe care o avem la dispoziție în prezent este reducerea cu 20%, întrucât vorbim despre poziții ocupate sau nu.
„Cea mai mare parte sunt posturi vacante, pentru că sunt instituții care aveau un număr mare de posturi și, eliminându-le, am rezolvat două lucruri. Facem o reducere de buget și contribuim la ceea ce se cheamă blocarea angajărilor în sistemul public. Ați observat că mai mulți miniștri au anunțat măsuri de restructurare în propriile ministere. De exemplu, Ministerul Dezvoltării anunța o reducere de 523 de posturi, iar lucrul ăsta se întâmplă la toate ministerele și cred că trebuie să se întâmple și la nivelul administrației publice locale. Este nevoie ca treptat, fără să creăm nemulțumiri sociale mari, să clarificăm aceste chestiuni”, a mai adăugat secretarul general al guvernului.
Acesta a amintit și decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care vor pleca din sistem funcționarii publici care aveau și pensii, măsură amânată până în decembrie, pentru a evita blocarea sistemului sanitar.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News