Rectorul SNSPA Remus Pricopie a făcut, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, o analiză a modului în care au votat și s-au apărat cetățenii din R. Moldova față de influența rusească în comparație cu România.
„Cetățenii au dreptul să voteze, însă în același timp, toți candidații au obligația să respecte legea. Noi am mai discutat inclusiv despre partidele politice care ar trebui scoase în afara legii. Există în legislația României bine definite cazurile în care un partid politic poate fi scos în afara legii. Una dintre situații este atunci când nu sunt transparente sau sunt identificate surse netransparente de finanțare, lucru sesizat de Autoritate Electorală Permanentă de câteva ori, prin rapoarte oficiale. Nimeni n-a făcut nimic mai departe”, a declarat Remus Pricopie.
El a avetizat că trecerea cu vederea a unor ilegalități de dragul democrației comportă riscuri majore.
„Avem posibilitatea să spunem ok, a avut 0 lei, a fost susținut de conturi de Tiktok, în principal prin Rusia, dar asta e democrația. Mergem mai departe. În acele condiții însă, noi ne asumăm că în mod conștient, predăm, dacă pot să folosesc acest cuvânt, Cotroceniul unei forțe statale și non-statale. Citat din comunicatul CSAT”, a punctat politologul.
Remus Pricopie a comparat totodată campania electorală din România cu cea din Moldova, care a reușit să neutralizeze influența rusească.
„Un alt aspect este cel legat de Republica Moldova, unde, la fel, noi știm foarte clar că s-au mutat milioane de dolari. Și, culmea, instituțiile statului român au contribuit la identificarea acestor trasee complicate și ilegale, și am dat o mână de ajutor pentru blocarea influențelor rusești în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, dar n-am făcut, sau eu nu știu să fi făcut același lucru, pentru a ne proteja pe noi.
Iar finalul în Republica Moldova a fost un câștig, dar la limită, al Maiei Sandu și 100% câștig datorat votului masiv din diaspora. Republica Moldova a avut mai mult curaj, cu scoaterea unui partid și a unor candidați în afara legii. Și s-a făcut inclusiv în ziua de vineri, înaintea votului.
În momentul în care tu ai date că se înregistrează ilegalități, atunci aplici legea fără emoție”, a mai spus Pricopie.
Rectorul SNSPA a analizat și modul diferit în care a votat diaspora României față de cea din Moldova.
„Dacă vorbim despre diaspora românească și diaspora din Moldova, uitați-vă câți moldoveni au votat pentru AUR sau pentru Călin Georgescu, cetățeni ai Republicii Moldova, care sunt și cetățeni români. Uitați-vă cum a votat diaspora Moldovei în raport cu alegerile prezidențiale, pentru că cei din R. Moldova nu vorbesc la nivel teoretic despre influențele rusești. Ei au simțit în toți acești ani și chiar din păcate, în zeci de ani și înainte de 1989, influența rusească, respectiv sovietică.
Pe când la noi constatăm că diaspora – și nu e ceartă, Doamne ferește, nu-mi permit – este o analiză. Constat că la noi, oameni care trăiesc în Germania, în Franța, în Spania votează pentru un partid care, chiar dacă în ultimele 3 săptămâni și-a schimbat discursul, a militat pentru RO EXIT. Diana Șoșoacă este prima care și-a asumat acest termen de la tribuna Parlamentului României – Ro EXIT – și 7% din români și o bună parte din diaspora românească votează SOS”, a declarat Remus Pricopie.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News