VIDEO Remus Pricopie: De unde ia un candidat independent 18,6 milioane de lei?

Foto PS News

Mircea Geoană a umplut ţara de corturi de campanie.

Mișcarea România Renaște a anunțat că a început strângerea de semnături pentru candidatura independentă a lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale și a postat imagini din mai multe orașe în care au fost deja amplasate corturi de campanie pentru Geoană. Din ultimele informații aflăm că în 24h au apărut 1000 de corturi pentru strângerea acestor semnături.

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, ridică mai multe întrebări referitoare la banii de campanie ai lui Geoană. „O mie de corturi, de tipul acestora, nu sunt primite voluntar și dacă totuși sunt sponsorizări, să știți că avem și noi legi„, punctează politologul.

„Haideți să considerăm că informația este exagerată. Nu sunt 1000 de corturi, să zicem… sunt 250 de corturi. Un cort din acela n-are cum să coste mai puțin de mie de lei. Cam câte corturi v-ați instala în condițiile astea? Și nu vorbesc de munca și de oamenii care să meargă să ceară autorizații. Toate aceste eforturi sunt plătite.

O mie de corturi, de tipul acestora, nu sunt primite voluntar și dacă totuși sunt sponsorizări, să știți că avem și noi legi. Dacă eu aș avea 1.000.000 euro și aș vrea să-i dau unui candidat legal, nu se poate, există limitări.

Deci ai plafoane. Ca persoană fizică, ai plafoane, de unde sunt acești bani și atâta timp cât acest subiect nu este clarificat, nimic din ce transmite un candidat sau un alt candidat nu poate să fie credibil”, spune Remus Pricopie.

În ceea ce privește costul unei campanii pentru prezidențiale de anul acesta, Pricopie o estimează la 10 milioane de euro.

„Atunci când ai un candidat independent, statul, conform legii, decontează cheltuielile dacă ai un anumit prag electoral. Cred că ai minim 5% și evident vezi dacă acele cheltuieli sunt în linie cu reglementările legale. Bun, dar o campanie pentru prezidențiale? Ne uităm pe pagina Autorității Electorale Permanente. Și în campania anterioară cred că președintele Iohannis și doamna Dăncilă, candidată din partea PSD, cred că au decontat 18,6 milioane de lei, scrie sursa partid.

De unde ia un candidat independent 18,6 milioane de lei?

Estimarea pentru anul acesta este că o campanie electorală prezidențială va costa în jur de 10 milioane de euro. Asta înseamnă mult mai mult. De unde sunt acești bani și am văzut că nu știu exact. Purtătorul de cuvânt din partea echipei Geoană, a spus, din bani românești, din surse private. Bun, e un indiciu, dar vrem să întrebăm care sunt acei români dispuși să aloce 18,6 milioane?  Sunt întrebări firești. într-o democrație”, conchide Remuls Pricopie

Corturile pentru Mircea Geoană erau deja amplasate deși fostul lider PSD nu-și anunțase oficial intrarea în cursa prezidențială.

Mișcarea ”România renaște” se definește ca ”un Proiect Politic pentru o Românie transformată din temelii”. Mișcarea preia fraze întregi și formule specifice din discursurile lui Mircea Geoană precum ”un salt istoric pentru România”, iar fotografii postate pe rețelele sociale îl arată pe acesta la evenimente sub sigla ”România renaște”.

Geoană s-a profilat de aproape doi ani ca potențial candidat la prezidențiale, fiind într-o campanie constantă de imagine cu apariții media aproape zilnice și evenimente cu profil politic în toată țara, toate realizate sub egida NATO. Cu toate acestea, Geoană întreținea permanent ambiguitatea legată de o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale și refuza să spună clar dacă va intra în campanie electorală sau nu.

Acum avem candidatura clară a lui Mircea Geoană. Avem chiar și un videoclip scos parcă peste noapte, deși, practic este imposibil acest lucru ceea ce denotă că ambiguitatea pe care o întreținea referitoare la candidatura sa, nu era decât o mască în timp ce își pregătea terenul.

PS News a scris despre gașca pestriță de susținători ai lui Geoană: informatorul-mogul Vîntu, milionari penali sau „studenți darnici”:

Aproximativ 3000 de euro a cheltuit un student la ASE București în promovarea pe o singură pagină de Facebook a diverselor evenimente de campanie electorală organizate de Mircea Geoană. Candidatura la prezidențiale a fostului lider PSD este promovată intens de cel puțin 10 luni și este consistent finanțată din surse netransparente. Mai simplu spus „independentul” Geoană își plătește cu sume mari de bani o campanie de imagine din surse neidentificate. Pentru un secretar general adjunct al NATO situația este una mai mult decât delicată, NATO fiind o instituție care pune mare preț pe integritate. Deocamdată, pe final de mandat fiind, Geoană nu a fost investigat de oficialii Alianței Nord Atlantice (…).

Una din temele de campanie ale lui Geoană este că e un „om popular” (mănâncă îngheață pe stradă, își ia cafea la To Go) dar care a reușit pe forțele proprii să ocupe importanta funcție de secretar general adjunct al NATO. Evident, Geoană evită să amintească faptul că face politică de 25 de ani, fiind șeful PSD timp de 5 ani și personajul central în zeci de scandaluri de corupție sau controverse politice. Chiar și pentru cei puțin avizați, poziția ocupată de Geoană la NATO este una alocată României, de fapt, fiind o recompensă pentru loialitatea țării noastre față de SUA.

La fel de puțini își aduc aminte ca în 2009 când a candidat la prezidențiale, Geoană a făcut campanie în tandem cu „premierul său” de atunci, tocmai Klaus Iohannis, actualul președinte. La data la care Geoană a fost numit secretar general adjunct NATO, Iohannis tocmai încheiase o întâlnire bilaterală de succes cu președintele Donald Trump. Personal, Geoană are în schimb calitatea de a fi fost ambasador la Washington și de a-și fi făcut relații bune în Partidul Democrat.

Citiți întregul articol AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: