Invitat joi în emisiunea Puterea Știrilor, profesorul universitar Remus Pricopie, rector SNSPA, a analizat declarațiile contradictorii ale șefului Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, cu referire la discuțiile care s-au purtat, marți, la Riad. „N-aș putea să vorbesc cu aceeași lejeritate, pentru că atunci când ești ministru de externe sau prim-ministru sau consilier prezidențial sau președinte, nu spui spui ce crezi tu, ci trebuie să ai acea exprimare precisă, exactă, care să nu angajeze într-o direcție neclară instituția pe care o reprezinți”, a declarat Remus Pricopie, în direct la Puterea Știrilor.
„Eu cred că cea mai mare greșeală este să nu fii foarte clar atunci când vorbești. Sigur că domnul Cristian Diaconescu are perfectă dreptate când spune că acestea sunt intențiile Rusiei și le știm, sunt publice. Au anunțat de multe ori, dar haideți să începem cu 2007, 2008, 2009 când Rusia a început să transmită astfel de mesaje. Când Putin a spus că nu vor rămâne lucrurile așa, apropo de faptul că NATO devine din ce în ce mai mare și se apropie de granițele Rusiei. La vremea respectivă, toate cancelariile internaționale, occidentale, au spus: și ce o să facă? Și Putin ne-a arătat că poate să facă. Și a început în 2008 cu Georgia, o violare a granițelor unui stat suveran, independent, după care 2014 Crimeea și apoi operațiunile sub steag fals din estul Ucrainei, până când a declanșat efectiv un război, chiar dacă mult timp el nu l-a numit război, ci operațiune specială, din 2022. Domnul ministru Diaconescu aseară a spus mai multe lucruri, plecând de la o întrebare precisă legat de negocierile de la Riad. Ori aici apare inexactitatea comunicării pentru că ceea ce a relatat dumnealui părea, fără să facă precizările necesare, că se referă la negocierile de la Riyad. Când, de fapt, dumnealui a plecat în explicație sau în răspuns de la Riad și a ajuns la solicitările Rusiei de a se retrage Occidentul din această zonă a Europei de Est. De aici confuzia. Eu sper să se clarifice.
Mai rău este că aceste declarații – eu nu am nicio funcție în statul român, sunt un profesor, pot să-mi spun părerea, nu implic universitatea din care fac parte, dar dacă aș fi ministru de externe, n-aș putea să vorbesc cu aceeași lejeritate, pentru că atunci când ești ministru de externe sau prim-ministru sau consilier prezidențial sau președinte, nu spui spui ce crezi tu, ci trebuie să ai acea exprimare precisă, exactă, care să nu angajeze într-o direcție neclară instituția pe care o reprezinți. Eu îl cunosc și îl apreciez pe domnul ministru Diaconescu, cred că pur și simplu a fost o comunicare inexactă și sper să fie corectată cât mai repede”, a mai susținut Remus Pricopie.
Amintim că, după ce a spus miercuri seară că trăim „un moment dramatic” pentru că, la întâlnirea cu oficialii americani, Rusia a vrut un nou moment „de tip Ialta”, șeful Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, a revenit joi și a declarat că nu s-a referit de fapt la discuțiile de acum din Arabia Saudită ci la negocieri din 2022 când „Rusia a cerut revenirea României în sfera sa de influență”.
Ulterior, la aproape 24 de ore, o reacție a avut-o și ministrul de Externe. Emil Hurezeanu l-a contrazis pe Diaconescu și a declarat că nu are date privind împărţirea sferelor de influenţă, la Riad, între americani şi ruşi, el afirmând că încă nu avem concluzii şi nici confirmări iar România trebuie să facă ceea ce a cerut de la început, şi anume intrarea în procesul de negocieri.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News