Un ministru nou, la început de mandat, are nevoie de părerile și de experiența celor care au fost înaintea sa, întrucât, indiferent dacă este sau nu prieten cu aceștia, problemele nu sunt doar ale sale, ci ale României, este de părere Remus Pricopie.
„Din 2014, de când mi-am încheiat mandatul la ministrul Educației, și până astăzi, am dat sfaturi numai dacă mi s-au cerut. Unii miniștri mi-au cerut și le-am dat fără absolut nicio problemă, evident, atât cât am putut eu să înțeleg problema respectivă, de la caz la caz. În cazul domnului Daniel David, o astfel de discuție deja a avut loc”, a afirmat rectorul SNSPA, invitat în studioul Puterea Știrilor.
Lucrul cel mai important, cum e și în cazul ministrului Învățământului, este existența unui echilibru între ceea ce anunți că faci, resursele pe care le ai și fezabilitatea proiectului respectiv într-un timp limitat, a explicat Remus Pricopie.
Problema oricărui ministru este timpul, întrucât nu poate spune nimeni dacă va avea la dispoziție patru ani sau doar câteva luni, cum a fost cazul Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, care a căzut după 78 de zile. De asemenea, este important să gestionezi probleme zilnice fără să bulversezi un sistem întreg.
„Însă anumite instrumente nu mai sunt de mulți ani la Ministerul Educației, ci la autoritățile locale. Dacă nu este încălzită o școală, toată lumea cere demisia ministrului Educației, după cum s-a întâmplat la Târgoviște, în 2013, când încălzirea era la primar. Pe primar pur și simplu nu-l interesa, era unul cu câteva condamnări penale la activ la vremea respectivă. (…) Oricum, nu ministrul Educației trebuie să facă acest lucru și nici directorul de școală nu trebuie să se ocupe de căldura în școli”, a explicat Remus Pricopie, dând exemplu cazul unor primari care au refuzat să semneze statele de plată din varii motive.
Între timp, tocmai pentru că au fost asemenea cazuri, salariile au revenit la Inspectoratul Școlar General, a completat rectorul SNSPA.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News