Mircea Geoană nu spune nicăieri că va candida la prezidențiale, în toamnă, însă declarațiile sale din ultima perioadă trimit cu gândul la acest lucru. Despre posibilitatea unei candidaturi a secretarului general adjunct NATO, a vorbit rectorul SNSPA, Remus Pricopie, în emisiunea Puterea Știrilor.
„Îmi place ideea de a găsi formule noi de a defini ceea ce faci, mai ales atunci când ceea ce faci este un pic în afara regulilor. Eu aici am, sunt profesor, trebuie să fac unele comentarii. Ați folosit cuvântul surpriză. Nu este nicio surpriză. Știm de trei ani că Mircea Geoană vrea să candideze. O spune cu fiecare ieșire publică. Sigur, nu spune cu subiect și predicat, pentru că există un cod etic al organizației numită NATO, care îți interzice să faci politică în în orice țară, cu atât mai mult în țara din care provii. Și atunci prezența domniei sale în România este pusă sub eticheta dezbaterii. Evident că orice funcționar internațional nu numai că are dreptul, dar este chiar recomandat ca funcționar internațional să participe la discuții, la dezbateri, în presă, în mediul academic ș.a.m.d. Deci, nu este nicio problemă. Cu o singură condiție: ca obiectul dezbaterii să fie ce face organizația respectivă, ce face Comisia Europeană, ce face Parlamentul European, ce face NATO, ce face UNESCO. Domnul Geoană a depășit de mult această graniță. Am spus-o, practic acum repet, nu numai că anunță că va candida fără să renunțe la poziția de secretar adjunct, dar atacă pur și simplu un stat membru. Iar aici nu o fac din dragoste pentru politicienii români. Dar n-ai voie să ataci Guvernul României sau Guvernul Poloniei sau Guvernul Franței din poziția de secretar general adjunct NATO. Nu ai voie, nu ai voie să vii cu eticheta, cu cartea de vizită NATO în 11 universități și să le vorbești nu despre NATO prioritar, ci despre proiectul politic Mircea Geoană. Nu ai voie să ai angajați în România – nu știu cine îi plătește – și să lucreze pentru campania ta electorală”, a afirmat Remus Pricopie.
Acesta a adăugat în continuare că, spunând aceste lucruri, nu îl atacă pe Geoană, cu care, ca cetățean, nu are nicio problemă.
„Noi însă, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, îi învățăm pe studenți cum să respecte funcția pentru care se pregătesc sau poziția pe care urmează să o ocupe și primul lucru pe care trebuie să-l faci este să respecți regula. Un posibil candidat la prezidențiale, un posibil potențial președinte, viitor președinte, nu are voie să nu respecte regula aceasta. Pe de altă parte, sigur că am văzut și eu sondajele, știu, nu e niciun secret. Sondajele îl prezintă pe Mircea Geoană ca stând destul de bine în această așa-zisă competiție, pentru că, repet, niciunul nu este asumat. Există o diferență între o intenție de vot și o transpunere a acelei intenții de vot. Nu întâmplător, chiar în debutul acestei emisiuni, am spus că politica e făcută de politicieni. Avem dreptul și dumneavoastră, și eu, și Mircea Geoană, toți avem dreptul să facem politică. În momentul ăla, dumneavoastră spuneți că nu mai sunteți jurnalistă și deveniți politician. Eu spun că nu mai sunt rector și devin politician. (…) Nu e posibil, nu sunt eu avocatul Guvernului României sau al politicienilor români, dar așa ceva nu se face și sigur că atunci când îmi asum anumite mesaje publice știu pe ce mă bazez și cunosc în detaliu situația delicată în care Mircea Geoană ne pune pe toți. Nu ai voie să spui că ai luat acea funcție pe persoană fizică. Au fost peste 100 de diplomați români și politicieni care au muncit ca Mircea Geoană, o persoană care îndeplinea condițiile pentru a ocupa o astfel de funcție, dar erau și alții care îndeplineau acele condiții. Peste 100 de diplomați români au muncit să facă lobby pentru Mircea Geoană”, a mai arătat Rectorul SNSPA.
În ce privește poziția în sondaje a lui Mircea Geoană, Remus Pricopie spune că, în ciuda acestora, nu va reuși să ajungă președintele României.
„Eu mi-am asumat într-o postare, cred că ieri a fost, mi-am asumat să spun că nu va ajunge președintele României, în condițiile în care, pe de o parte, nu-l văd să respecte regulile elementare pe care tocmai le-am menționat. Pe de altă parte, nu poți… Sistemul democratic are în centru instituția politică numită partid politic. Fără partide politice este destul de complicat. Se dau tot felul de exemple: Macron, Franța și acolo ai avut structuri care s-au pus în mișcare. Or, în momentul de față, cel puțin la vedere, nu există nicio astfel de structură. În rest – speculații: că se fac tot felul de presiuni ca unul sau altul dintre partide să și-l asume drept candidat. Deocamdată, eu nu văd, nu există acest mecanism al votului. Nu există o candidatură reală. Mai departe este, și n-am să fac eu această analiză, este analiza de risc a fiecărui partid, pentru că nu am vorbit de ceilalți președinți de partid care, conform statutului, ar trebui să-și asume candidatura. Mai departe este analiza de risc în fiecare partid să vadă dacă nu cumva reușește. Până la urmă, în ziua în care și-a dat demisia, să ai, nu știu, anumite partide mai mici sau să anunțe că urmează să-l susțină. Și atunci, dintr-o dată constați că are 5000 de oameni care să acopere 3200 de localități în România și să înceapă o campanie electorală. Vom vedea, dar chiar și această chestiune este neserioasă pentru cineva care în mod real a reușit un succes pentru dumnealui și pentru România, să fie secretar general adjunct NATO. De ce n-am trata lucrul acesta serios, cu respect față de funcția pe care o ai și față de organizație ? Domnule, vreau să candidez. Mi-am dat demisia, stau 3 săptămâni, nu fac nicio declarație. După 3 săptămâni încep campania”, a subliniat Remus Pricopie.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News