Ministerul Muncii: Obiectivul Strategiei Naţionale pentru Formarea Adulţilor este creşterea şanselor de angajare

Simona Bucura-Oprescu
Sursa foto: Facebook / Simona Bucura-Oprescu

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale precizează, vineri seară, că obiectivul principal al Strategiei Naţionale pentru Formarea Adulţilor este creşterea şanselor de angajare şi dublarea ratei de participare a adulţilor la învăţarea pe tot parcursul vieţii, de la 5,9% în prezent la 12%, până în 2027.

”Guvernul a aprobat astăzi Strategia Naţională pentru Formarea Adulţilor 2024 – 2027 elaborată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Obiectivul principal vizează creşterea şanselor de angajare pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar şi pentru angajatorii care caută personal calificat”, a transmis, vineri seară, Ministerul Muncii.

Sursa citată a precizat că Strategia propune măsuri de participare a adulţilor la programe de formare şi învăţare pe tot parcursul vieţii, astfel încât aceştia să poată răspunde schimbărilor permanente de pe piaţa muncii

”Scăderea natalităţii, îmbătrânirea populaţiei şi migraţia forţei de muncă reprezintă provocări la care trebuie să răspundem prin măsuri concrete, încât să avem un echilibru între cererea şi oferta de pe piaţa forţei de muncă. Prioritatea numărul 1 a mandatului meu este aceea de a avea cât mai multe locuri de muncă bine plătite şi angajaţi cu un nivel adecvat de calificare, corespunzător nevoilor angajatorilor. Este clar că, dacă reducem deficitul de forţă de muncă bine calificată, angajaţii vor avea salarii mai mari, iar mediul economic va avea resursa umană necesară ca să se dezvolte. Îmi doresc ca, printr-un efort comun, să facem cât mai atractivă piaţa forţei de muncă din România atât pentru cei care se află în ţară, cât şi pentru cei din afara graniţelor, să stimulăm investiţiile şi să contribuim la dezvoltarea economiei româneşti”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Potrivit datelor transmise de oficialii ministerului, obiectivul general vizează dublarea ratei de participare a adulţilor la învăţarea pe tot parcursul vieţii, de la 5,9% în prezent la 12% până la sfârşitul anului 2027, prin intensificarea şi îmbunătăţirea furnizării de oportunităţi de învăţare formală, nonformală şi informală.

”Acest lucru se va realiza prin întărirea cooperării instituţionale între actorii interesaţi, optimizarea ofertelor de învăţare, acumularea continuă de cunoştinţe, aptitudini şi abilităţi relevante respectând standardele de calitate cerute de piaţa muncii precum şi dezvoltarea de noi competenţe”, a mai transmis ministerul.

Potrivit instituţiei, Strategia elaborată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale facilitează accesul la consiliere, calificare, specializare sau perfecţionare a competenţelor tuturor adulţilor.

Sursele de finanţare sunt asigurate din Bugetul asigurărilor pentru şomaj (BAS), fonduri europene nerambursabile aferente Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, fonduri alocate prin Planul strategic pentru Politica Agricolă Comună (PAC) 2023-2027, precum şi fonduri alocate prin Erasmus+, programul UE în domeniile educaţiei, formării, tineretului şi sportului pentru perioada 2021-2027.

Guvernul a adoptat vineri o Hotărâre privind aprobarea Strategiei naţionale pentru formarea adulţilor în perioada 2024-2027

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: