VIDEO Remus Pricopie, SNSPA: Decizia privind organizarea alegerilor prezidențiale în mai ar fi trebuit amânată 

Remus Pricopie, invitat Puterea Știrilor 24.03

De ce ar fi trebuit amânată decizia privind organizarea alegerilor prezidențiale anul acesta, care sunt vulnerabilitățile sistemului nostru electoral, la ce ne putem aștepta în perioada următoare – sunt cele mai importante întrebări la care a răspuns Remus Pricopie, invitat în emisiunea Puterea Știrilor.

Este dificil pentru un candidat independent sau un partid mare să stângă cele 200.000 de semnături necesare, dar nu este imposibil, spune acesta. Dacă însă candidatul, independent sau șef al unui partid, cum a fost în cazul lui Călin Georgescu sau cum este acum, pentru șefii POT și AUR, a afirmat sau au susținut că au strâns semnăturile în două zile, acest lucru pune sub semnul întrebării legalitatea acțiunii.

„Au fost mai multe critici de constituționalitate, dar care nu au fost neapărat formulate corespunzător și care intră în conflict cu recomandările Comisiei de la Veneția. Comisia de la Venedia acceptă ideea existenței unui prag de semnături sau o formă de validare a candidatului, dar de o manieră decentă. Ce înseamnă decent – Bulgaria, 2.500 desemnăturii, Austria, 5.000. Cehia, 50.000. În Franța, sunt 500 de semnături ale unor aleși locali. Deci iată o formulă. Pentru a nu avea situația în care ai 2000 de candidați la prezidențiale, persoana, candidatul trebuie să arate că reprezintă pe cineva, că are un minim de legitimitate”, a explicat rectorul SNSPA.

În acest fel, ajungem la o pre-calificare a candidaților în cursa electorală în urma unui proces democratic și constituțional. Cu toate acestea, astăzi, suntem în situația în care vorbim despre un candidat cu șanse foarte mari să intre în al doilea tur de scrutin, în cazul în care are mai multe dosare în derulare, unele pentru suspiciuni de semnături false atât la alegerile trecute cât și la cele din mai, a subliniat Remus Pricopie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: