Coaliția de guvernare a decis numirea unor candidați comuni la București și în unele dintre cele mai importante municipii de județ din țară. Despre șansele acestora dar și a candidațului la Primăria Sectorului 5 al Capitalei, a vorbit Remus Ștefureac, sociolog, directorul Inscop Research, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
„În acest sistem total nefericit de alegere într-un singur tur, cu cât votul de opoziție la adresa primarilor în funcție e mai puțin fragmentat, cu atât o candidatură de opoziție are șanse mai multe. Spun opoziție și evident, candidații comuni celor două partide vin cumva din opoziție, în sensul în care primăria este deținută de primari care fac parte din alt partid. Deci, neexistând o fragmentare, șansele candidaților comuni, în teorie, cresc. Sigur, mai există și perspectiva în care electoratul unuia dintre partide, care nu se regăsește în candidatul liberal sau social-democrat, o parte din acest electorat să nu urmeze cumva linia de partid. Dar chiar și în această situație, cu siguranță riscul fragmentării este mai mic. În ce privește șansele candidaților comuni, contează foarte mult și numele candidaților comuni”, a afirmat sociologul.
Acesta a enumerat mai departe ce calități ar trebui să aibă aceștia, pe lângă susținerea partidelor din coaliție: să aibă un CV solid, să fie oameni credibili, care își pot asuma un proiect de asemenea anvergură, să aibă o viziune și care să aibă și argumente credibile legate de implementarea efectivă a viziunii pe care o propun, a programului pe care il propun.
„În acest caz, la primăriile de de sectoare, oricât ar fi de neverosibil, cel puțin în acest moment, prima șansă la aceste alegeri într-un singur tur, au primarii în funcție, chiar dacă unii poate nu sunt cei mai populari prin anumite cercuri”, a mai subliniat Remus Ștefureac.
Referitor la cazul sectorului 5 al capitalei și la șansele fiului lui Popescu Piedone, directorul Inscop Research a afirmat că numele tatălui are o notorietate foarte mare în Sectorul 5 și că orice alt nume propus nu va reuși să o egaleze.
„Cel puțin acest lucru îl arată cercetările sociologice. Sigur, întotdeauna e posibil să apară un candidat foarte bine pregătit, care-și crește notorietatea cu experiență în administrație. Poate vor pregăti un astfel de candidat cele două partide, care să concureze cu șanse reale. Noi vorbim în acest moment de o evaluare oarecum la rece, fără a avea numele, fără a avea cealaltă ofertă, pur și simplu referindu-ne la niște candidați, să spunem, generici. Dar da, dacă dacă va fi o ofertă solidă de nume”, a arătat sociologul.
Cât despre recent anunțata candidatură a lui Marian Vanghelie la Primăria sectorului 5, a subliniat că este valabilă aceeași teorie a fragmentării votului.
„Cu cât sunt mai mulți candidați, cu atât se fragmentează votul, și cu atât cresc șansele primarului în funcție”, a mai spus Remus Ștefureac, directorul Inscop Research. .
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News