VIDEO Rezultatele de la Evaluarea Națională: „Acești copii au făcut doi din cei 4 ani de gimnaziu sub pandemie”

evaluarea nationala examen
Sursă foto: Facebook

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor a declarat că avem un procent de promovabilitate situat între 70% și 80% în ultimii 10 ani, rezultatele de anul acesta reflectă continuitatea și stabilitatea sistemului educațional, în ciuda provocărilor pandemiei.

„Este foarte greu să obțin rezultate identice de la an la an. Dacă extindem puțini termenii de comparație în urmă vom vedea că dacă ne raportăm la ultimii 10 ani, de exemplu, rezultatele se încadrează cam în aceeași interval, pentru că în ultimii 10 ani am avut între 71% în 2014 și 82%  în 2022. Cu alte cuvinte, în intervalul 70%-80% se situează de fiecare dată rezultatele la Evaluare Națională. E important de precizat că nu putem avea pretenția să obținem rezultate identice decât dacă am avea subiecte identice, ceea ce este absolut exclus. Dar privind per ansamblu sistemul de educație și rezultatele obținute putem spune că sunt niște rezultate normale. Mai mult decât atât, la limba și literatura română, dacă facem aceleași comparații, suntem puțin peste anul trecut, în timp ce la matematică suntem sub anul trecut.

Acestea sunt variații oarecum normale de la un an la altul. Nici generațiile nu sunt identice. Să nu uităm, acești copii au făcut doi din cei 4 ani de gimnaziu sub pandemie. Este important de precizat și acest lucru, dar dacă aș face o analiză mai complexă anul acesta, analiza trebuie făcută din două puncte de vedere. Pe de o parte, este prima dată când procesul de evaluare se face în întregime digitalizat la un examen real de asemenea amplitudine.” a spus Sorin Ion.

În ceea ce privește acuratețea corectării, Sorin Ion a menționat că doar 0,1% dintre lucrările la matematică au necesitat recorectare. La limba și literatura română, procentul lucrărilor recorectate a scăzut semnificativ de la 11,4% în simulare la 6,4% în examenul final.

„Așadar, e o noutate importantă, este din punctul nostru de vedere, putem spune un succes la acest moment și o să detaliez, pentru că vorbim aici despre ceea ce este temă de discuții în fiecare an, după examene naționale, acuratețea evaluării. Știți prea bine că o lucrare a oricărui elev, fie că vorbim de Evaluare Naționale sau Bacalaureat, este corectată de doi profesori. De data aceasta, profesorii au fost aleși aleatoriu de oriunde din țară, astfel încât lucrările dintr-un județ nu mai mergeau ca în anii precedenți, cu sacul, să spun așa, în alt județ, și sunt repartizate oricăror doi profesori din această țară, înrolați în platformă. La diferență de un punct între cei doi profesori evaluatori, lucrarea merge la alți doi evaluatori. Se aplică un algoritm, se elimină nota maximă și nota minimă și se face media din cele două note rămase.

Ce vreau să spun în legătură cu acuratețea? La matematică, de exemplu, procentul notelor de lucrări care au necesitat recorectare este de 0,1% . Interesante sunt cifrele și la limba română ,dacă la simulare procentul lucrărilor recorectate era de 11,4% acum a fost doar de 6,4 adică aproape s-a înjumătățit.” a declarat Sorin Ion.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: