Invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R.Moldova, a vorbit despre începerea negocierilor de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova dar și cum sunt percepute acestea de Chișinău și de oamenii obișnuiți.
„La Chisinău, s-a sărbătorit acest eveniment care a avut loc ieri. Practic, Republica Moldova, în cazul în care nu vor interveni probleme foarte serioase, este deja cu un picior în Uniunea Europeană și aceste negocieri pe cele 35 de capitole, în cazul Republicii Moldova cred că sunt mai puține, deoarece nu are o economie atât de dezvoltată ca a Ucrainei, sau industria, sau pescuitul oceanic sau maritim, sau mineritul, de exemplu. Și Republica Moldova, de fapt, are un parcurs unic, fiindcă nicio țară din Uniunea Europeană nu a avut problemele pe care le are astăzi aceasta. Dacă la capitolul specialiști, la capitolul negociatori, avem unele carente. Cumva, putem primi ajutor din partea României, din partea țărilor membre ale Uniunii Europene, specialiști de la București sau specialiști din Bruxelles care să ne ajute și cu IT-ul comunitar, și cu reforma justiției, și cu reforma în economie”, a afirmat fostul ministru de Interne al Republicii Moldova într-o intervenție telefonică.
Însă, a mai spus acesta, Republica Moldova are probleme ce țin de securitate internă, de amenințarea rusă și de încercarea de a destabiliza situația internă, despre încercarea de a organiza o lovitură de stat.
„Noi trebuie să trecem peste trei rânduri de alegeri. De exemplu alegerile prezidențiale, referendumul, care este și el o de fapt o alegere a cetățenilor pentru parcursul european și alegerile parlamentare din 2025. Dacă vom pierde alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare, putem spune la revedere parcursului european al Republicii Moldova. (…) Republica Moldova este republică, are președinția parlamentară și președintele coordonează doar activitatea externă, Ministerul de Externe și este comandat suprem al Armatei, iar în cazul Republicii Moldova, Serviciul de Informație și Securitate este subordonat președintelui. Dar pierderea alegerilor prezidențiale și o nereușită a referendumului ar duce la pierderea alegerilor parlamentare din anul viitor. Fiindcă președintele este imaginea partidului aflat la guvernare astăzi în Republica Moldova. Și asta ar însemna un semnal de neîncredere din partea alegătorilor pentru parcursul european al Maiei Sandu. (…) De aceea, Rusia investește bani în destabilizarea situației din Republica Moldova și în compromiterea guvernării”, a mai explicat Anatol Șalaru.
Legat de oportunitățile pe care le deschide începerea procesului de negociere pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru economia acesteia, invitatul spune că o serie de proiecte noi, investiții i-ar face pe unii nehotărâți indeciși să-și schimbe atitudinea.
„În plus, avem o problemă cu multe partide pro-europene, extraparlamentare, care nu sprijină referendumul sau care vor să-și propună propriul candidat la alegerile prezidențiale. Este o chestie democrată, dar astăzi nu ne putem permite să ne jucăm de-a democrația, fiindcă astăzi e vorba de un război între Rusia și Occident care se simte și în Republica Moldova. Dacă vor câștiga alegerile prezidențiale și referendumul partidele pro-ruse, înseamnă că a câștigat de fapt Rusia în Republica Moldova”, a subliniat fostul ministru de Interne al Republicii Moldova.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News