VIDEO Schimbare importantă pentru cei care dețin o afacere. Ce spune ministrul Economiei despre proiectul de la Finanțe

Ștefan-Radu OPREA
Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Ministerul Finanțelor a inițiat un proiect de actualizare a Codului de procedură fiscală, care introduce limite stricte pentru tranzacțiile în numerar, afectând în special firmele cu popriri bancare datorate datoriilor la bugetul de stat. Aceste modificări legislative au fost discutate de Radu Oprea, ministrul Economiei, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Noul proiect de lege, aflat în dezbatere publică, prevede stabilirea unor plafoane clare pentru tranzacțiile în numerar. Ministrul Oprea a recunoscut că încă nu a avut timp să analizeze proiectul în detaliu, dar a subliniat importanța unei dezbateri publice serioase și a transparenței în procesul legislativ. Acesta a menționat că prim-ministrul Marcel Ciolacu a pus un accent deosebit pe consultările cu mediul de afaceri pentru a evalua impactul noilor măsuri.

„Recunosc că încă n-am avut timp să citesc proiectul, nu l-am văzut. Sper ca să fim avizatori și noi la proiect, dar dacă este un proiect în dezbatere publică, încă mai sunt câțiva pași de făcut. Cred însă că un principiu pe care l-a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu e foarte important pentru mediul de afaceri și pentru noi în general, în momentul în care le ciferăm, și spun asta și cu experiența de senator. Dezbaterea, dezbaterea publică serioasă a unui proiect, punerea în transparență și generarea dezbaterilor serioase.

Cred că săptămâna trecută, în ședința de Guvern, dacă nu mă înșel, în care a spus că genul acesta de lucru care au impact pe mediul de afaceri trebuie să aibă o consultare cu actorii implicați și vă aduc aminte de o etapă care n-a fost foarte ușoară, momentul de debut al Guvernului Ciolacu, în care, preluând un deficit destul de mare, au trebuit să fie discutate anumite măsuri și eu cred că atâta timp cât discuțiile au fost făcute și la Palatul Victoria și în celelalte ministere, cu toate asociațiile reprezentative ale mediului de afaceri, cu sindicatele, cu toți cei care sunt implicați în acest dialog social, dar în special cu asociațiile reprezentative, toate acestea au avut efect, pentru că au înțeles de ce, cum, care este situația.

Împreună ne-am sfătuit care sunt cele mai bune măsuri pe care putem să le luăm la momentul respectiv și ați văzut că efectele au fost benefice. Lumea spunea o să fie nu știu ce taxă de 1%  și nu or să mai fie investiții. Uitați-vă că au crescut investițiile străine cu 34% în primele cinci luni ale anului.” a explicat ministrul.

Ministrul a discutat despre o inițiativă legislativă, dezvoltată împreună cu deputatul George Tuță, care vizează asigurarea incluziunii financiare și a accesului egal la servicii bancare pentru toți cetățenii. Legea prevede crearea unui cont de nevoi sociale, cu comisioane zero, pentru a facilita accesul la servicii bancare esențiale, inclusiv pentru persoanele vulnerabile.

„Este o tendință astăzi în lumea băncilor dacă ne uităm, au apărut foarte multe bănci unde toate transferurile se produc prin intermediul internetului sau prin card. Eu am inițiat împreună cu George Tuță, o lege a incluziunii financiare care încearcă să echilibreze și să avem acces egal pentru toți cei care își doresc să facă plăți cu cash sau doresc să facă plăți cu card și am plecat de la lucruri simple. Trebuie să poți avea acces la mijloace egale de plată pentru felul în care îți dorești să-ți trăiești viața.

Și în același timp am introdus o obligație pentru bănci pentru deschiderea acelui cont de nevoi sociale. Este un cont unde comisioanele sunt zero și nu toate băncile doreau să deschidă un astfel de cont. Avusesem acces la niște statistici care spuneau că, spre exemplu, persoanele care nu știu să scrie sau să citească, bancile refuzau să le deschidă un astfel de cont. Este obligația lor să-ți deschidă un cont într-o bancă pentru aceste plăți curente de care ai nevoie, de la chirie, la orice lucru pe care ai putea să-l plătești prin intermediul mijloacelor electronice de plată, dar în același timp să poți să-ți desfășori viața și dacă dorești să plătești cu cash în anumite limite” spune Radu Oprea.

Un alt aspect important menționat de Oprea este crearea unui comparator al comisioanelor bancare de către ANPC, care va oferi consumatorilor posibilitatea de a compara ușor costurile și de a alege cele mai avantajoase oferte. Acest instrument va contribui la transparența pieței și va încuraja băncile să-și limiteze comisioanele, asigurând un echilibru între costuri și servicii oferite.

„ANPC va trebui să facă un comparator al comisioanelor bancare, pentru că eu cred că dacă vom avea un astfel de comparator foarte ușor accesibil de către majoritatea populației care dorește să își deschidă un cont la o anumită bancă, va fi ca la ANRE, în care deja știm să ne alegem furnizorul, pentru că ne uităm la toate costurile care sunt incluse într-o ofertă și atunci cred că un astfel de exercițiu de transparență va face ca băncile să-și limiteze comisioanele astfel încât să asigure chiar costurile pe care le au, pentru că vom compara, va fi ușor să comparăm, vom ști toate costurile la oricare dintre băncile din România”, a declarat ministrul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: