VIDEO Și SUA și Uniunea Europeană caută să strângă rândurile și să salveze ce se poate din vechile alianțe – analist

Ștefan Popescu, invitat Puterea Știrilor 27.03

După summitul Consiliului de săptămâna trecută, liderii europeni au fost convocați astăzi de președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru a face un plan concret de acțiune prin care să fie apărate interesele Kievului. La această reuniune au participat și vicepreședintele Turciei, dar și reprezentanții din Canada și chiar Australia. Prezența acestor oficiali arată că Uniunea își caută aliați, iar summitul de la Paris depășește mizele dosarului ucrainean, spune Ștefan Popescu, analist de politică externă.

„Acesta este pretextul pentru a discuta o colaborare în contextul în care Statele Unite ale Americii nu mai sunt interesate de sistemele de alianță pe care le patrona în aceeași măsură în care a fost interesată până acum. Cu alte cuvinte, Statele Unite sunt interesate de aliniamente pe anumite dosare, nu și de o solidaritate automată cu membrii alianțelor pe care le patronează. Și atunci, nu numai Uniunea Europeană, ci și ceilalți aliați ai Statelor Unite ale Americii de pe alte continente, cum este Canada, care este și victima unui război comercial și politic am putea spune, cu Statele Unite ale Americii, dar și Australia caută să strângă rândurile și să salveze ceea ce se mai poate salva din vechile alianțe occidentale”, a afirmat Ștefan Popescu, invitat la Puterea Știrilor.

Faptul că la această întâlnire prilejuită de dosarul ucrainean nu sunt invitate toate statele din Uniunea Europeană, deși vin și reprezentanți de pe alte meridiane geografice, arată că nici organizatorii nu cred în ideea unui Occident unit.

„În ce privește Turcia, dosarul ucrainean oferă un punct de întâlnire și o ocazie de a repara relațiile altor țări cu aceasta. Turcia este o țară foarte importantă. În cele două comunicate care se referă la acordul parțial de încetare a focului se face referire la țări terțe care pot să sprijine acest acord de încetarea focului parțial. Când vorbim despre state terțe, noi trebuie să ne gândim în primul rând la Turcia. Aceasta este o țară foarte importantă în echilibrele din Marea Neagră și o țară care, asociată unor formule europene sau occidentale poate oferi mai multe șanse de a fi luați în seamă de Moscova și de Washington”, a subliniat analistul de politică externă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: