VIDEO Siegfried Mureșan: Uniunea Europeană e dispusă să investească în R. Moldova mai mult decât era în trecut

Prezent în platoul emisiunii Puterea Știrilor, Siegfried Mureșan a vorbit despre provocările noului Parlament European, în contextul unor conflicte de durată, crize, alegeri în multe țări.

„În primul rând, oamenii vor fi chemați la vot la alegerile europarlamentare, în Statele Unite, în India, în multe colțuri ale lumii. Cred că la alegerile europarlamentare e esențial să iasă câștigătoare forțele pro-europene. În momentul de față, în Parlamentul European avem o majoritate a forțelor proeuropene și fac în emisiunea dvs. următoarele predicții. Unu: în seara zilei de 9 iunie, câștigătorul alegerilor europarlamentare va fi Partidul Popular European, cea mai mare familie de partide politice la nivel european, familia din care Partidul Național Liberal face parte. Doi: sunt convins că în seara zilei de 9 iunie forțele pro-europene vor avea o majoritate în Parlamentul European. În momentul de față, noi trei familii pro-europene sub conducerea Partidului Popular European, socialiștii și grupul pro-european de centru, înființat de președintele Macon- Grupul Renew – avem majoritate, cred că o vom avea și după 9 iunie. A treia predicție – vom folosi această majoritate matematică pentru a forma o coaliție și pentru a conduce în continuare Uniunea Europeană într-un spirit proeuropean. Și cea de-a patra predicție a mea este că extremiștii, populiștii, forțele anti-europene vor continua să rămână izolate, minoritare în următorul Parlament European. În momentul de față, grupurile de extremiști reprezintă 25% din Parlamentul European”, a arătat europarlamentarul.

Acesta a explicat că extremiștii fac parte din două grupuri politice, numărând 125 de europarlamentari, plus 50 de neafiliați pe care nu-i vrea nimeni. În total, 175 din 705, respectiv 25%.

„Predicția mea este că în seara alegerilor europarlamentare forțele anti-europene nu vor fi mai mari de 30%. De altfel, chiar un sondaj publicat de EuroNews zilele acestea arată o creștere a lor cu aproximativ 20 de mandate, ceea ce e 3% deci predicția mea este că numeric vor fi cam tot pe acolo, între 20 și 5 și 30% cu siguranță minoritari, nu vor influența mersul Uniunii Europene și vor continua să fie dezbinați, izolați și , fiindcă ei înșiși nu se înțeleg între ei. De câte ori am auzit anti-europenii din Italia spunând lucruri urâte despre muncitorii români din Italia sau eurosceptici din Franța despre polonezii care muncesc în Franța? (…) Dacă vii cu șoșocisme de genul acesta:  Vreau să vă pun masa în cap tuturor, vreau să slăbesc Uniunea Europeană și vreau lucruri care sunt rele pentru voi toți – obții poate voturile a cinci-șase colegi din țara ta , dar ai garantat minimum 650 de europarlamentari din celelalte țări împotriva ta. Dacă spui că vrei lucruri împotriva lor, nu reușești să obții mare lucru.”, a adăugat Mureșan.

În ce privește felul cum va arăta Uniunea Europeană după alegeri și care sunt prioritățile acesteia imediat după încheierea lor, europarlamnetarul a enumerat siguranța oamenilor, stabilitatea economică, extinderea.

„Și aici este pentru noi oportunitatea de a ajuta Republica Moldova, deoarece Uniunea Europeană înțelege, în sfârșit, că putem trăi în siguranță, în stabilitate în interiorul Uniunii Europene, doar dacă suntem înconjurați de state sigure și stabile. Uniunea Europeană e dispusă să investească în Republica Moldova, s-o integreze, mai mult decât era dispusă în trecut”, a subliniat Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: