VIDEO Sorin Banciu, Ministerul Mediului: „Din păcate, Compania Națională Apele Române are un deficit de personal”

sursa: captura de ecran

În cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Sorin Banciu, Secretar de stat în Ministerul Mediului, a discutat despre problemele legate de amenajările piscicole și responsabilitățile Companiei Naționale Apele Române. Banciu a clarificat că amenajările piscicole, cum ar fi păstrăvăriile, nu au fost proiectate pentru a gestiona viiturile sau pentru a produce energie electrică și, prin urmare, nu sunt sub administrația directă a Apele Române.

„Cert este că în aceste cazuri discutăm despre niște amenajări piscicole, adică niște păstrăvării pe care niște companii private le-au făcut și probabil că nu și-au luat niște măsuri de siguranță. Însă nu discutăm de baraje hidrotehnice care să fie în administrare directă a Apelor Române. Discutăm de niște amenajări piscicole care nu au rolul de a capta apa în condiții de viitură sau de a produce energie electrică. Orice utilizare a resursei de apă, indiferent că vorbim de energie electrică, că vorbim de irigație, are nevoie de un aviz din partea Apelor Române, care sunt gestionarul acestei resurse prețioase a țării”, declară Banciu.

Banciu recunoaște că există un deficit de personal în cadrul acestei instituții, ceea ce poate influența eficiența gestionării resurselor de apă.

„Însă dacă această situație există, totuși, discutăm de un raport al Curții de Conturi din 2021. Va trebui să vedem care este situația la zi și cu siguranță dacă asta a fost problema principală, că acele amenajări piscicule nu aveau autorizații sau n-au știut ce să facă în situații de viitură se vor lua măsurile de vigoare. Nu pot să spun că Apele Române are personal suficient. Din păcate, Compania Națională Apele Române are un deficit de personal, ca și alte administrații. Închipuiți-vă că ei gestionează toate resursele de apă în toată țara, trebuie să dea avize pentru orice utilizare a apei. Nu vreau să scuz pe nimeni aici”, a explicat Sorin Banciu.

Secretarul de stat a făcut apel la o revizuire atentă a raportului Curții de Conturi din 2021 și a promis că se vor lua măsuri adecvate dacă se dovedește că amenajările piscicole nu aveau autorizații corespunzătoare sau nu au fost pregătite pentru situații de viitură.

 „Ne vom uita cu atenție la genul ăsta de de situații, pentru că se pare că ați văzut în genul ăsta de situații o acumulare de câteva sute de mii de metri cubi de apă, cum a fost cazul acestor amenajări piscicole, poate crea probleme și este o responsabilitate care cred eu că trebuie împărtășită și de cel care autorizează aceste baraje, în această speță a prin române, dar și de cel care gestionează această resursă. Orice utilizator al apei trebuie să înțeleagă că nivelul apei depinde de ploi, că în situații de criză climatică, ca cea pe care o traversăm acum, trebuie luate niște măsuri și dacă asta presupune modificare legislației sau înăsprirea modului în care se autorizează genul ăsta de acumulări de apă, cu siguranță o vom face, pentru că ultimul lucru pe care ne dorim este să punem viața oamenilor în pericol.

Înțelegem că și în sectorul AP este un sector în care se pot desfășura aceste activități economice. O păstrăvărie, până la urmă, este o afacere care e utilă. Da, asigură necesarul de pește, un aliment sănătos pentru oameni. În același timp, trebuie să se desfășoare în condiții de deplină siguranță. Nu aș vrea să spun că trebuie să ajungem la genul ăsta de situații pentru a lua măsuri. O să văd ce s-a întâmplat cu acest raport al Curții de Conturi și cum a fost el implementat. Și o să venim cu un răspuns clar și coerent, pentru că din perspectiva ministerului, management-ul apei este o treabă extrem de serioasă. Este o resursă care pare abundentă, dar nu este atât de abundentă”, a concluzionat Banciu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: