Într-o intervenție prin Zoom în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, expertul în relații internaționale, Mihai Isac, a explicat de ce ar fi interesată China să ajute Iranul în eventualitatea unui conflict cu Israelul. În primul rând, spune analistul, între cele două state există un parteneriat strategic. În al doilea rând, și Rusia și China, state nucleare cu statut de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și cu drept de veto, sunt printre principalii susținători ai Republicii Islamice Iran. Cele două state au intervenit deseori pentru a bloca anumite decizii ale Consiliului de Securitate care ar putea pedepsi Republica Islamică Iran pentru dezvoltarea de arme nucleare cu aplicații militare sau pentru acțiunile teroriste sponsorizate.
„Republica Chineză este interesată de deturnarea atenției Statelor Unite de la problemele din Asia. Să nu uităm că între Republica Chineză și Statele Unite și aliații săi importanți din regiune, cum este Coreea de Sud, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, există o un război rece pentru controlul asupra resurselor din regiune, China încercând să ocupe prin forță insula Taiwan”, a afirmat Mihai Isac.
Acesta a subliniat îngrijorarea Beijingului față de politica Statelor Unite de sprijinire a altor țări în fața pretențiilor chineze, care ar putea să dăuneze intereselor sale pe termen lung.
„În urmă cu câteva săptămâni, la Beijing, un grup de 14 grupări din lumea politică palestiniană, o serie dintre ele considerate teroriste de către statele occidentale, au semnat un acord pentru a încerca organizarea unei guvernări în regiunea Gaza, după retragerea armatei israeliene. Trebuie să observăm că acest acord a fost încheiat fără o prezență israeliană, fără o prezență occidentală și practic, încearcă să impună întregii lumi viziunea chineză asupra rezolvării acestui conflict. (…) Există această axă a unor state care care nu au o guvernare democratică, cum este Federația Rusă, Republica Islamică Iran sau China, care dorește schimbarea actualei ordini internaționale, prin forță”, a subliniat Mihai Isac.
În ce privește o posibilă rezolvare a acestui conflict pe cale diplomatică, acesta spune că se fac eforturi foarte mari în acest sens, însă în acest moment nu se știe care vor fi statele participante la acest efort de apărare.
„Din nefericire, această implicare mai ascunsă a Federației Ruse, un aliat militar important al Republicii Islamice Iran, dar și al Republicii Chineze, vine să dinamiteze situația din regiune și nu să ducă la o aplanare a conflictelor”, a adăugat expertul în relații internaționale.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News