VIDEO Tot mai mulți bugetari. Remus Borza: E clar că bugetul de stat nu mai poate să ducă această povară

Sursa: Inquam

Remus Borza, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberi – COAL,  a declarat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor că este nevoie de o reformă urgentă în administrația locală și centrală, pe fondul creșterii dramatice a cheltuielilor bugetare.

„Pe acest subiect mi-am pierdut postul de consilier al primului-ministru. Am ridicat aceasta chestiune a aparatului bugetar supradimensionat. Încă de atunci ceream o reformă administrației locale și centrale, plecând de la supradimensionarea aparatului. Lucrul ăsta s-a văzut și în costurile bugetare. Și ca să dau un exemplu, în 2016, când am intrat în politică în Parlamentul țării, fondul de salarii pentru sectorul bugetar era de 57 de miliarde de lei. Astăzi, când vorbim este 124 de miliarde de lei, deci o creștere de aproape trei ori. La fel s-a întâmplat și cu pensiile și asistența socială, 81 de miliarde de lei atunci, în 2016  iar astăzi sunt peste 240 de miliarde de lei.” a spus președintele COAL.

Când a intrat în politică, fondul de salarii pentru sectorul bugetar era de 57 de miliarde de lei. Astăzi, când vorbim, este 124 de miliarde de lei, deci o creștere de aproape trei ori. Borza a declarat că bugetul de stat nu poate susține această povară în continuă creștere.

„E clar că bugetul de stat nu mai poarte să ducă această povară . Întotdeauna un aparat bugetar e mai eficient dacă este mai suplu. Vorbim de debirocratizare prin digitalizare, dar debirocratizare înseamnă și reducere de personal. În 2004 treburile țări au fost gestionate cu 800 de mii de bugetari, un guvern de stânga. Atunci eram cu vreo 5 milioane de români, mai mulți trăitori în spațiul ăsta carpato-danubiano-pontic. Au trecut fix 20 de ani de atunci și suntem cu 5 milioane de români mai puțini, numărul de bugetari nu a scăzut, ba din contră a crescut.

Dar într-un an electoral e greu să vii cu măsuri de reformă, de restructurare de posturi și atunci ai tendința de a cădea într-un populism. Populismul să știi că la fel de păgubos este și cel de stânga și cel de dreapta. Din păcate, și unii, și alții am căzut în acest păcat al populismului în ultimii nu doar 5 ani, 10 ani, în ultimii 34 de ani. Și lucrul ăsta se vede.” a concluzionat Borza

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: