Donald Trump a declarat recent că ia în considerare ieșirea Statelor Unite din cadrul Alianței Nord-atlantice dacă membrii „nu își plătesc facturile”. Acesta a spus însă și că SUA susține mare parte din costurile funcționării Alianței și că, deși multe state membre au început să aloce sume mai mari apărării, există țări care nu contribuie în niciun fel, explică politologul Radu Carp.
„Este o realitate. Sunt țări care nu contribuie la bugetul Alianței și nu vorbim despre România, vorbim despre Olanda, de exemplu, care are cele mai mici investiții în apărare, dintre toate statele NATO. Iată, are secretar general al NATO, dar nu mai are tancuri, le-a vândut pe toate Finlandei. Deci sunt țări care într-adevăr au exportat securitatea către Statele Unite. Adică au spus: noi nu ne ocupăm de nimic, Statele Unite ne oferă această umbrelă de securitate. Deci nu e vorba de România, dar sunt alte state, ca Germania, care abia acum a început să crească cheltuielile pentru apărare”, a afirmat Radu Carp, invitat în studioul Puterea Știrilor.
Acesta a explicat confuzia pe care o face Donald Trump între contribuția statelor membre la bugetul Alianței și contribuția statelor membre la bugetul pentru apărare. Când statele membre cheltuie un anumit procent din PIB, banii respectivi nu merg la NATO, ci în bugetul de apărare.
„Donald Trump gândește involuntar că europenii de fapt cumpără de la Statele Unite echipament militar. În intervenția sa, la început, a spus că europenii nu prea cumpără mărfurile noastre. Fals. Europenii cumpără echipament militar, scut, toate astea sunt investiții ale Statelor Unite. Cred că odată ce va prelua mandatul, va afla de la întregul aparat de stat, de la Pentagon ce s-a întâmplat în ultimii patru ani și cum s-a schimbat radical paradigma, adică europenii au cumpărat foarte mult din partea SUA pe baza acestui buget. Dar alte țări aliate Occidentului au început să producă mai ieftin și mai bine, cum e, spre exemplu, Coreea de Sud. Donald Trump încă nu este familiarizat cu această imagine și cred că în momentul în care va realiza că, de fapt, există o competiție în cadrul Occidentului în materie de echipamente militare și că și statele membre produc echipamente care ar putea chiar să fie exportate în Statele Unite, va avea o altă deschidere”, a mai spus politologul.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News