VIDEO Tudor Ulianovschi, mesaj pentru guvernarea de la Chişinău: „Nu trebuie să negociem din frică!”

Tudor Ulianovschi

Fostul ministru de Externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, recomandă autorităţilor de la Chişinău implicarea profesioniştilor în negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

El a declarat, pentru AGERPRES, că lipsa specialiştilor în negocierile, pe capitole, cu forurile europene ar putea avea consecinţe grave asupra viitorului Republicii Moldova.

 

„Pledez foarte mult şi vin cu un mesaj pentru guvernarea de la Chişinău să aibă o poziţie favorabilă implicării profesioniştilor în cadrul acestor negocieri, care, de fapt, sunt negocieri bilaterale, care presupun o negociere nu din teama că poziţia ţării tale ar putea să nu fie acceptată de către Buxelles şi statele membre al Uniunii Europene, dar din perspectiva necesităţii ajustării legislaţiei, creării unor reguli concrete pe piaţa economică, reforma justiţiei, dar, nu în ultimul rând, şi protejarea întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova, a agricultorilor. Noi nu trebuie să negociem din frică, dar nu trebuie să ne fie frică să negociem”, a afirmat Ulianovschi.

El consideră că abordarea profesionistă a negocierilor cu Uniunea Europeană este cu atât mai importantă în contextul invadării Ucrainei de către Federaţia Rusă şi al războiului hibrid în care este implicată şi Republica Moldova.

„Sper foarte mult ca Republica Moldova să ajungă la acel punct de cotitură care să presupună ireversibilitatea cursului european al Republicii Moldova. (…) Dacă noi continuăm o abordare mai puţin profesionistă, mai puţin matură, cu neimplicarea profesioniştilor în procesul de negocieri, riscăm două tipuri de urmări. În primul rând, vor dura până la nesfârşit ori vom fi eventuală victimă a unor alte provocări care ar putea veni din afara ţării, din spaţiul estic, din spaţiu est-european”, a adăugat fostul ministru de Externe.

 

Totodată, el susţine nevoia avansării unor termene realiste de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Consider că nu este constructiv să discutăm despre termeni atunci când discutăm despre integrarea în Uniunea Europeană. Am văzut mai multă declaraţii ale conducerii de la Chişinău precum că termenul de integrare este 2030, dar noi nici nu am început negocierile propriu-zise, care presupun mult mai multe etape. Nicio ţară care a devenit membru al Uniunii Europene nu a avut o perioadă atât de scurtă, în pofida oricăror susţineri geo-politice. Consider că un termen rezonabil ar fi 2035 – 2040. Sper să fie mai rapid. Eu sunt un aprig susţinător al parcursului european şi voi depune efortul maxim pentru ca acest parcurs să fie în primul rând unul scurt, dar nu şi în detrimentul Republicii Moldova din perspectiva justiţie, economică, social”, a adăugat fostul diplomat.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: