Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
Descarcă fișierul: https://psnews.ro/wp-content/uploads/2025/03/M4-Victor-Chirila%CC%86-18.03.mp4?_=1În ultima perioadă, R. Moldova și România au semnat acordurile pentru începerea studiilor de fezabilitate în vederea construirii a patru poduri între cele două țări. De altfel, lucrările pentru construcția primului pod, cel de la Ungheni, vor începe la finalul lunii aprilie, anunță ambasadorul Victor Chirilă.
„Acest pod se va numi Podul de flori, pentru că anul acesta se împlinesc 35 de ani de la primul Pod de flori. Aceste lucrări vor fi lansate cu mare fast pentru a celebra acest moment și istoric, dar și contemporan, de construire a unui pod modern, solid, care să dureze cel puțin 100 de ani de acum încolo. Într-adevăr, s-au semnat acordurile privind elaborarea studiilor de fezabilitate pentru alte patru. Înțeleg că acest proces urmează să dureze până la 12 luni. Până în 2030, urmează să avem construite sau modernizate cel puțin nouă poduri. Știu că se discută și despre alte poduri, dar prioritatea este, deocamdată, să ne ocupăm de cele patru”, a afirmat ambasadorul R. Moldova la București, în direct, la Puterea Știrilor.
Acesta a enumerat, de asemenea, Podul de la Albița-Leușeni, care urmează să fie finanțat prin Mecanismul de interconectare, creat de Uniunea Europeană. Alte poduri care vor fi modernizate sau reconstruite sunt cele de la Sculeni, Bumbăta-Leova, Fălciu-Cantimir, Bărboieni-Răducăneni, Stânca-Costești, cu resurse de care dispune România, în mare parte dar și cu finanțare europeană.
„Avem nevoie de aceste poduri să ne conectăm nu doar cu România, avem nevoie să ne conectăm cu lumea europeană. Vorbim de linii de înaltă tensiune, una care va fi dată în exploatare în toamna acestui an, în Isaccea- Vulcănești- Chișinău. și alte două care să ne asigure interconectarea cu rețeaua energetică a României și a Uniunii Europene. Sunt pași necesari pe care îi parcurgem deja. Da, nu este ușor pentru că sunt o mulțime de etape birocratice, de proceduri care trebuie respectate”, a subliniat ambasadorul, enumerând problema exproprierii terenurilor, în condițiile unei legislații care nu este încă aprobată.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News