VIDEO Victor Negrescu, despre posibilitatea să fie desemnat comisar european: „Aș fi onorat”

Victor Negrescu

Invitat miercuri în emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a comentat declarația premierului Marcel Ciolacu prin care a arătat că el este una din persoanele care ar putea primi un post de comisar european.

Social-democratul a declarat, în acest context, că în acest moment negocierile de la Bruxelles nu se poartă pe nume, ci pe portofoliul pe care l-ar putea obține România, însă a precizat că „ar fi onorat să reprezinte țara noastră la acest nivel”. „Evident că nu este doar Guvernul României implicat, ne așteptăm ca și Administrația Prezidențială să fie implicată în contextul în care președintele României reprezintă țara la nivelul Consiliului European”, a mai spus Victor Negrescu.

Marcel Ciolacu va avea o întâlnire cu Ursula von der Leyen

„Mă bucur să aud din partea premierului României că se gândește la posibila mea nominalizare, însă, așa cum a spus și dânsul, nu este vorba despre persoane aici, ci este vorba ce putem face pentru România în viitoarea Comisie Europeană, ce  portofoliu vom obține pentru țară și modul în care viitorul reprezentant al României în Comisia Europeană se va comporta și va aborda subiectele de interes pentru dezvoltarea, mai ales economică, a Europei. Pornind de la aceste premise, putem ulterior să discutăm nume.

Factual, până la finalul lunii august, România trebuie să facă o nominalizare. În sensul acesta, în acest moment premierul evaluează posibili candidați. Mai mult decât atât, premierul României discută de ceva vreme direct cu președinta Comisiei Europene, pentru a vedea ce tip de profil se așteaptă dânsa din partea României și pentru a căuta să obțină un portofoliu cât mai bun pentru țara noastră. Evident că nu este doar Guvernul României implicat, ne așteptăm ca și Administrația Prezidențială să fie implicată în contextul în care președintele României reprezintă țara la nivelul Consiliului European. Cred că în următoarele săptămâni o să vedem care este concluzia pe care o va avea premierul. Știu că are, de asemenea, programată o întâlnire cu Ursula von der Leyen până la finalul acestei luni și în cadrul discuției vom vedea care este persoana nominalizată și care este portofoliul pentru țara noastră. Pentru o persoană ca mine, care și-a dedicat cariera pentru îmbunătățirea și consolidarea relației dintre România și Uniunea Europeană, ar fi o onoare să pot să reprezint țara noastră la un asemenea nivel. Din nou, aici este vorba despre analiza pe care o face premierul României și în raport cu celelalte instituții implicate. Dacă mă calific, aș fi onorat să reprezint țara noastră la acest nivel”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, în direct la Puterea Știrilor.

Reacția acestuia vine după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că eurodeputatul Victor Negrescu este „una dintre opţiuni” privind propunerea pe care România o va avansa, după încheierea negocierilor asupra portofoliilor, pentru postul de comisar european care va reveni ţării noastre în viitoarea Comisie Europeană.

El a fost întrebat dacă s-a hotărât care va fi propunerea României pentru postul de comisar european.

„Urmează să avem discuţii, să am şi discuţii directe cu doamna preşedintă a Comisiei, von der Leyen. Scrisoarea, normal, e adresată preşedintelui României, fiindcă preşedintele e membru al Consiliului European. Cum e şi normal, preşedintele a direcţionat acea scrisoare către primul-ministru, pentru că primul-ministru desemnează comisarul. Posturile se negociază întâi în interiorul familiilor europene. Haideţi să ajungem în zona… Prima opţiune este dacă România îl mai menţine în funcţie pe fostul comisar, lucru pe care l-am decis deja – nu mai menţinem fostul comisar, doamna Văleanu, care a fost la Transporturi”, a explicat Ciolacu.

Cum este ales comisarul european

 

Românea urmează să aleagă comisarul european care să ne reprezinte în UE. Mandatele pentru comisari europeni vor fi împărțite între statele membre UE, în următoarele săptămâni. Negocierile politice nu sunt transparente și nu depind de votul de la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie 2024. Ursula von der Leyen va trebui să negocieze cu fiecare stat în parte și să găsească un acord care să mulțumească pe toată lumea.

Ursula von der Leyen a primit votul Parlamentului European (PE) pentru a conduce Comisia Europeană (CE) în următorii 5 ani. Von der Leyen are acum misiunea de a forma noua Comisie și trebuie să se împartă atât între grupurile din PE care formează majoritatea, cât și între ceea ce vor guvernele statelor membre.

Ursula von der Leyen va trebui să împartă portofoliile de comisari europeni cu statele membre. Aici este adevărata bătălie pentru Comisia Europeană, pentru că președinte CE va trebui să ajute grupurile care au votat-o în Parlamentul European, dar și să satisfacă dorințele unor state puternice. Spre exemplu, guvernul de la Roma nu face parte din majoritatea von der Leyen din Parlamentul European, însă Italia va dori cu siguranță un portofoliu important pentru Comisia Europeană.

„În următoarele săptămâni, le voi cere statelor membre să propună comisarii-candidați, un bărbat și o femeie”, a declarat Ursula von der Leyen după votul din Parlamentul European.

În acest caz, Ursula von der Leyen are puteri reduse, deoarece guvernele statelor membre pot desemna comisar european pe oricine doresc. Von der Leyen a cerut un bărbat și o femeie pentru a avea egalitate de șanse între femei și bărbați, însă un guvern nu e obligat să țină cont de acest lucru.

Desigur, președintele Comisiei poate să refuze un comisar desemnat de un stat membre, dar acest lucru duce la un conflict între guvern și Comisia Europeană. Spre exemplu, în 2019, Ursula von der Leyen a refuzat două propuneri din partea guvernului Dăncilă, deoarece știa că PSD era la finalul guvernării și peste câteva zile urma o moțiune de cenzură care avea șanse să treacă. Astfel, Von der Leyen a amânat decizia și guvernul Orban a desemnat-o, în 2019, pe Adina Vălean, din partea PNL.

Odată ce Ursula von der Leyen va avea un acord cu statele membre privind lista cu cei 26 de comisari europeni (Germania nu va avea un comisar), atunci comisarii vor fi audiați de comisiile din Parlamentul European. După ce primesc acordul comisiilor din PE, lista va fi votată în Consiliul European cu majoritate calificată (adică va fi nevoie de votul a 15 state membre din 27). Mai multe detalii despre procedură AICI

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: