Guvernul ar urma să adopte noi taxe, printre care majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10% și eliminarea stimulentelor fiscale pentru angajații din construcții, se arată într-un document. Premierul Marcel Ciolacu a precizat, însă, că nu pregătește nicio majorare de taxe și le-a cerut miniștrilor „să fie mai atenţi la comunicarea pe acest subiect”.
Veronica Duțu, consultantul fiscal, și-a exprimat îndoielile privind această promisiune. Ea spune că în primele șase luni ale anului, deficitul bugetar a ajuns la 3,6%, iar datoria publică a depășit 52,1% din PIB iar estimările pentru sfârșitul anului 2024 indică un deficit bugetar de aproximativ 7%. Întrebarea cea mai importanta este de unde vor fi luați acești bani dar și care sunt surselor de finanțare pentru bugetul anului 2025.
„Ministerul Finanțelor a planificat în luna iulie împrumutul de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei, cu o dobândă de peste 6%. Împrumutul ăsta este destinat refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetar. Al 2-lea aspect foarte important deficitul bugetar este de 3,6% în primele șase luni, datoria publică a depășit 52,1% și deficitul bugetar așteptat în decembrie este în jur de 7% adică 6,9% . Guvernul spune că nu mărește taxele. Da, toată lumea se întreabă și noi, antreprenorii, ne întrebăm de unde vor lua acești bani, pentru că știți că nici noi nu dorim să avem taxe mărite, cum în ianuarie, după cum știți, ne-am trezit cu taxe mărite și taxele au fost votate chiar de Crăciun, pe 26 decembrie. Mă îndoiesc de ceea ce spune prim-ministrul. Nu le vor mări anul acesta pentru că este an electoral.
Dar deciziile și construirea bugetului pentru 2025 se face în 2024 și ar trebui deja să se să se lucreze la bugetul de stat pentru anul 2025 și trebuie să se identifice clar care vor fi sursele de finanțare pentru anul viitor.
Deci, toate aceste creșteri de taxe pe care dumneavoastră le-ați adus în discuție au fost recomandate de aceste organisme internaționale care ne finanțează. Cineva spunea că nu ne dictează Banca Mondială, nu ne dictează FMI-ul, dar fără bani nu ai cum să exiști nici ca țară, nici ca popor, nici ca economie”, a spus Veronica Duțu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News