VIDEO Virgil Popescu: România, independentă față de gazele naturale în 2027- o țintă realistă

În contextul războiului din Ucraina și al unei serii de alegeri importante nu numai în Europa ci și peste Ocean, Virgil Popescu, invitatul ediției speciale de astăzi a emisiunii Puterea Știrilor, transmise de la Romexpo, a vorbit despre situația României din punct de vedere al energiei electrice.

„Cred că vom avea în a doua parte a anului o provocare vizavi de tranzitul gazelor din Ucraina, pentru că am văzut declarația ministrului energiei de acolo, respectiv că nu dorește prelungirea acestui acord. Pe noi nu ne afectează. România este aproape independentă față de gazul de import. Nu vorbim de cel rusesc, nu mai importăm gaz rusesc, dar sunt probleme în Austria, care este dependentă. Fosta mea colegă, ministra energiei din Austria chiar a declarat că anul trecut 98% din gaz a fost gaz rusesc în Austria. Deci austricii s-ar putea să aibă o problemă dacă nu s-au reorientat spre alte surse de gaze naturale. Asta ar însemna o posibilă volatilitate a prețului gazului natural”, a spus fostul ministru al Energiei.

De aceea, subliniază Virgil Popescu, este importantă măsura plafonării prețurilor și este esențial să fie menținută în continuare. Acesta este de părere că vom avea o creștere a numărului de prosumatori.

„Asta înseamnă că din ce în ce mai multă populație, din ce în ce mai multe companii vor să-și pună pe casă sau pe acoperișurile halelor de producție panouri fotovoltaice. Prin urmare, vom avea o injecție foarte mare de energie în perioada de soare. Deci companiile de distribuție trebuie să fie pregătite pentru a prelua această această energie electrică care vine în special când când bate soarele, să investească în întărirea rețelelor de distribuție. Practic, energia regenerabilă va continua să crească, după părerea mea, exponențial în perioada imediat următoare. (…) Și, evident, trebuie să fim pregătiți să extragem gazele din Marea Neagră, să continue investițiile în Marea Neagră”, mai arată deputatul PNL.

Acesta amintește și de programul privind energia nucleară, care ar tebui să continue, întrucât România are o țintă clară, respectiv în 2027 trebuie să devină independent energetic de gazele naturale.

„Dacă nu atingem independența electrică în 2027, atunci următoarea țintă este în 2030, independență totală, ținând cont și de cea nucleară. Programul de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră este în grafic. Atât Romgaz, cât și cei de la Petrom sunt în grafic cu investițiile și este o țintă perfect realizabilă. O țintă realistă.”, a mai arătat Virgil Popescu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: