VIDEO „Vrem ca R.Moldova să mai fie neutră, sau nu?” Nimeni din România n-a fost interesat de proiectul ăsta” – Carp

Sursa foto: Radu Carp / Facebook

În cursa pentru alegerile prezidențiale, s-au înscris 11 candidați, prin urmare avem tot atâtea viziuni privind politica internă și externă a României. Nicușor Dan, spre exemplu, a declarat, recent, că în calitate de președinte al României, ar cere intervenția NATO dacă Rusia ar ataca Republica Moldova.

„Partea plină a paharului este că cineva are o opinie, lucru care este deja un avans în cursa prezidențială, unde vedem că sunt candidati care nu au nicio opinie. Partea goală a paharului – această opinie, de fapt, ascunde, cumva, o atitudine politically correct. Pentru că NATO nu poate să intervină atunci când este atacată o țară neutră. Oficial, R. Moldova este o țară neutră. Dacă Federația Rusă ar ataca Transnistria și apoi ar încerca să ocupe Moldova, greu de crezut, atunci Republica Moldova va solicita ajutorul României. Asta evită să spună Nicușor Dan, faptul că România ar trebui să dea un răspuns oficial. Domnul Nicușor Dan evită să spună și că noi avem tratate de asistență bilaterală reciprocă cu Republica Moldova”, a afirmat Radu Carp, în direct, la Puterea Știrilor.

Tratatele acestea aceste tratate nu prevăd și un asemenea tip de colaborare, a explicat, în continuare, invitatul. Întrebarea corectă pentru candidații la alegeri este dacă vor dori să extindă aceste acorduri deja existente și pe partea de securitate, întrucât nu avem un asemenea acord cu Republica Moldova. Din punctul său de vedere, candidații ar trebui să fie întrebați dacă consideră că neutralitatea R. Moldova ese benefică pentru România, situația de stat neutru a Republicii Moldova este benefică sau nu.

„Aici e o discuție. Nici cei Republica Moldova nu au un răspuns dacă să continue sau nu această neutralitate. (…) Repet, vrem ca Republica Moldova să mai fie neutră, sau nu? Noi punem sub preș genul acesta de întrebări, după aceea ne mirăm că partidele astea populiste vin și le pun într-un mod foarte radical și foarte greșit, pentru că noi nu le punem corect. Am discutat cu cei din Republica Moldova care au elaborat strategia de securitate și am spus: hai să facem un proiect, să vedem dacă e bună sau nu neutralitatea Moldovei din perspectiva României, și din perspectiva Republicii Moldova, să facem o paralelă. Nimeni din România n-a fost interesat de proiectul ăsta”, a adăugat politologul.

Revenind la cei 11 candidați din prezent, la întrebarea dacă sunt aceștia pregătiți să aibă o poziție în dezbateri cum este cea amintită, Radu Carp este de părere că ar trebui să facem presiuni asupra lor pentru a-i determina să se poziționeze.

„Cred că doar dacă nu vor mai exista întrebări de tipul ce ați mai cultivat în grădină, s-ar putea să avem răspunsuri. Pentru că, deocamdată, dacă nu există cerere, nu există nicio ofertă”, a încheiat invitatul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: