Viitorul Guvern, decis la prezidențiale. Cum ar putea arăta – cele două variante

Nicușor Dan și George Simion - colaj

Finala electorală pentru Palatul Cotroceni îi aduce față în față pe Nicușor Dan, candidatul proeuropean susținut de o coaliție de centru-dreapta, și George Simion, liderul AUR și figura principală a unei tabere suveraniste în ascensiune. Dincolo de competiția pentru funcția de președinte, cei doi candidați propun direcții diametral opuse privind viitorul Guvern al României. În funcție de cine va câștiga alegerile, țara s-ar putea îndrepta fie spre o guvernare centrată pe forțele proeuropene, fie spre un experiment politic naționalist cu accente radicale.

Scenariul George Simion: Guvern suveranist

O eventuală victorie a lui George Simion în alegerile prezidențiale ar marca o premieră în politica românească post-decembristă: instalarea la Cotroceni a unui lider suveranist, anti-sistem, cu un discurs centrat pe valorile naționale, scepticism față de instituțiile europene și respingerea elitelor politice tradiționale. În privința guvernării, Simion oferă două variante – ambele neconvenționale și cu un grad ridicat de incertitudine: guvern de uniune națională sau guvern minoritar AUR–POT.

George Simion a declarat public că ar prefera un guvern de uniune națională, în care toate partidele parlamentare, indiferent de ideologie, să colaboreze într-o formulă largă. Scopul declarat: depășirea fragmentării politice și redarea încrederii publice în clasa politică. Simion a vehiculat deja un nume ]n cadrul acestui potențial guvern. Este vorba de nimeni altul decât Călin Georgescu.

Totuși, există câteva piedici evidente în calea unei astfel de variante de lucru. În mod evident, este puțin probabil ca partide precum USR sau UDMR să accepte o coabitare cu AUR. Totodată, credibilitatea internațională a unui astfel de guvern ar fi afectată de prezența unor figuri cu discurs eurosceptic sau conspiraționist precum Călin Georgescu.

În paralel, voci importante din AUR conturează un scenariu mai realist din punct de vedere politic: un guvern minoritar format din AUR și POT (Partidul Oamenilor Tineri), condus de un prim-ministru provenit din acest bloc suveranist, de pildă Anamaria Gavrilă, liderul POT sau chiar Călin Georgescu.

Acest guvern ar trebui sprijinit însă din umbră de PSD, de vreme ce PNL, USR și UDMR nu ar sprijini cel mai probabil un astfel de guvern. Sprijinul din umbră al PSD ar fi indispensabil pentru că fără acesta guvernul nu ar avea o susținere suficientă din partea parlamentului și ar putea cădea la prima moțiune de cenzură. O alianță chiar și tacită cu PSD ar decredibiliza însă measjul anti-sistem al lui Simion. Totodată, nu este clar dacă PSD ar sprijini, chiar și tacit, un astfel de guvern.

Scenariul Nicușor Dan: PSD–PNL–USR–UDMR + minorități

Candidatura lui Nicușor Dan la Președinția României vine, la nivel declarativ cel puțin, cu o agendă centrată pe valori proeuropene, eficiență administrativă și consolidarea statului de drept. Dacă va câștiga alegerile, Dan propune un model instituțional clasic: formarea unei coaliții proeuropene largi, compusă din forțele parlamentare democratice consacrate.

Formula guvernării lui Dan este o coaliție PSD–PNL–USR–UDMR + minorități. Nicușor Dan respinge din start ideea unui guvern de uniune națională, pe motiv că o astfel de structură „dizolvă responsabilitatea politică” și încurajează haosul decizional. În schimb, el propune o coaliție cu o linie ideologică clară: proeuropeană, democratică și rațională.

Premierul propus în acest guvern este chiar Ilie Bolojan, actualul președinte interimar al României. Nicușor Dan a declarat public că Ilie Bolojan este prima sa opțiune pentru funcția de prim-ministru.

Negocierile formării unui astfel de guvern nu vor fi simple însă. Vor trebui aduse la masă partide cu istorii conflictuale, mai ales USR și PSD. În plus, trebuie găsită o formulă pentru satisfacerea unor nemulțumiri ale electoratului anti-sistem. În caz contrat, acest electorat ar putea să crească și să alimenteze opoziția populistă.

În concluzie, alegerile prezidențiale din 2025 sunt mai mult decât o confruntare între doi candidați. Ele deschid drumul spre două scenarii distincte de guvernare. George Simion propune o schimbare radicală, în timp ce Nicușor Dan oferă o viziune de continuitate și integrare europeană, mizând pe stabilitate. Rezultatul alegerilor nu va stabili doar cine va conduce de la Cotroceni, ci și cine va avea mâna pe frâiele guvernării.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: