PS News continuă seria interviurilor despre Viitorul UE. Periodic vă aducem în față europarlamentarii români aleși în noua legislatură și vă prezentăm planurile acestora în noul mandat.
Europarlamentarul liberal, Rareș Bogdan, aflat la cel de-al doilea mandat în Parlamentul European, a vorbit pentru PS News despre problemele actuale din spațiul european, cum ar fi alegerile din Austria și implicit care este șansa României de a putea obține intrarea în totalitate în Schengen. Liderul liberal a reamintit și de politicile de intimidare pe care forțele destabilizatoare ale Federației Ruse le-a activat în R. Moldova în contextul Referendumului și al alegerilor prezidențiale din această toamnă.
„Nu aș fi atât de sceptic. O să vă uimesc”
Referitor la posibilitatea ca șansele României de a intra în totalitate în Spațiul Schengen să scadă din cauza victoriei extremei dreapta din Austria, Rareș Bogdan spune că lucrurile nu vor sta chiar așa.
PS News:Domnule Rareș Bogdan aș vrea să vorbim despre viitorul Uniunii Europene și voi începe cu o temă care arde: alegerile din Austria care ne pun mari semne de întrebare în ceea ce privește șansa noastră de a intra total în Schengen.
Rareș Bogdan: Nu aș fi atât de sceptic. O să vă uimesc. Probabil noi am avut o problemă uriașă, un an și jumătate cu Austria. Iată că în 8 decembrie, din cauza subiectului legat de imigrații partidului Karl Nehammer, actualul cancelar, a introdus în tema de campanie cu predilecție subiectul imigrație, încercând să blocheze ascensiunea FPO, a partidului de extremă dreapta.
Continuatorul, Jörg Haider, n-a reușit asta nici la nivelul celor cinci landuri. Au pierdut alegerile. Doar într-un land au câștigat și au câștigat la un scor mult mai mic decât de obicei. În schimb au reușit să ducă FPO la 29,5% un scor istoric pentru extrema dreaptă, partid fondat în anii 55-60 în Austria. Niciodată nu au avut un astfel de scor, deci practic politicile promovate de partidul de guvernământ nu au fost aducătoare de voturi.
Partidul a luat 26%, s-a clasat cu mult mai bine de șase procente peste socialiști, dar nu a reușit să câștige alegerile. Cu toate astea, deși au câștigat alegerile, sunt într-o situație în care nimeni nu vrea să se asocieze cu ei. Nici socialiștii cu care au mai avut în urmă cu 20 de ani alianță, nici partidul lui Nehammer, conservatorii austrieci care nu doresc să colaboreze de niciun fel cu FPO, nici partidul neo-progresist, care a luat 9% și nici partidul Verzilor, ca la la rândul său a avut 9%.
PS News: Ce șanse are FPO să guverneze, până la urmă?
Rareș Bogdan: Forțele politice pro-europene, cele patru, discută construirea unei coaliții dacă vor cădea de acord. Deci șansa ca FPO, un partid profund anti-tot ceea ce înseamnă Europa Comună și migrație, nu are șanse să guverneze în noua ordine și nou context.
(…) Alegerile de pe 29 septembrie au fost cele care au creat această temă de campanie. Ei nu mai au alegeri. Următoarele alegeri vor fi în septembrie anul viitor…câteva alegeri locale și regionale în câteva lanturi, inclusiv Viena. Dar nu mai are relevanța politicilor naționale legate de migrație, de teme europene.
Noi ne așteptăm ca la unul dintre următoarele două JAI-uri (Consiliul Justiție și Afaceri Interne), în octombrie și noiembrie, subiectul să fie pus pe ordinea de zi și să beneficiem de o situație schimbată în cazul în care Austria reușește să-și construiască un guvern.
Din fericire, în Austria, situația e diferită față de Olanda sau de Germania. Negocierile sunt mult mai rapide și în 3-4 săptămâni vom avea un nou guvern la Viena.
Sigur, ține de negocierile partidelor pro-europene, dar tema în sine nu mai există. Austria a înțeles că a pierdut puncte importante și pe plan extern, și cu comunitatea românească formată de 250.000 de oameni (avem o comunitate mare în Austria, a 2-a ca și număr și foarte importantă din punct de vedere economic).
Au pierdut și la nivelul coeziunii europene, pentru că au avut critici din partea aproape a tuturor statelor și a conducerii reprezentate de aceeași Ursula von der Leyen de atunci, de aceeași Roberta Metsola de atunci, de același Manfed Weber, liderul conservatorilor europeni.
PS News: Și totuși, printre temele principale ale Uniunii Europene rămân migrația și apărarea.
Rareș Bogdan: Da, sunt câteva chestiuni importante. Comisarul cu apărarea este fostul meu coleg, Andrius Kubilius, lituanian, fost prim-ministru și ministru al Apărării, un om extrem de deschis și cu poziții foarte dure față de Rusia, China și un pro-european excepțional. La nivelul subiectelor legate de migrație, una dintre ele noi am dezbătut-o marți în Comisie, legată de controalele la frontieră pe care Germania le-a introdus pe câteva dintre punctele de frontieră, în speciale cele cu Olanda și Franța. Am discutat de asemenea și dorința Franței de a introduce controale la frontieră. Ce mi s-a părut hilar a fost că… colegii mei parlamentari germani au încercat să ne convingă. Inclusiv cei din rândul conservatorilor, au încercat să ne convingă că este pentru coeziunea europeană și în sprijinul statelor europene să introducă controale la graniță, ceea ce este o aberație.
„Nu se pune problema introducerii controalelor la graniță ca o necesitate”
PS News: Deci, nu se pune problema introducerii controalelor la graniță?
Rareș Bogdan: Nu se pune această problemă, a introducerii controalelor la graniță ca o necesitate. De asemenea, ține strict de retorica electorală din interiorul Germaniei, având în vedere că au pierdut vreo două sau trei regiuni.(…). Am rugat pe colegii mei să nu acopere coeziunea europeană, construcția europeană și să nu fragilizeze, pentru că le spuneam și vă spun și dumneavoastră momentul în care iei un drept, dreptul la liberă circulație sau îl îngrădești, mâine ne așteptăm să fie luat dreptul la libertate religioasă, la libertate sexuală, la libertatea presei.
Și atunci am cerut să fim foarte atenți la aceste chestiuni, să nu aplaudăm, să nu susținem astfel de de introduceri abuzive, pentru că fragilizăm Europa și dăm apă la moară exact extremei drepte din Franța, din Olanda, din Austria, din Germania, din România, spunându-le că avem alegeri aici și că avem și noi partide ultra-radicale, ultranaționaliste, suveraniste, care ajung, iată, la peste 20% împreună. Și pentru noi este periculos și creează o problemă această retorică, având în vedere că avem alegeri prezidențiale și parlamentare în două luni.
„Maia Sandu și Igor Grosu se bazează mult pe voturile moldovenilor din diaspora”
PS News: Apropo de această periculozitate, vor fi alegeri în Republica Moldova, în curând, și Referendum.
Rareș Bogdan: Eu sper ca Maia Sandu și Igor Grosu, care au pariat pe acest Referendum să câștige. Ei se bazează mult pe voturile moldovenilor din diaspora, care sunt peste 1.000.000. Sperăm să voteze minim 300.000 la acest Referendum și să treacă. Este un Referendum asumat în Constituție pentru pro-europenismul din R. Moldova. Este un pariu riscant, dar extrem de necesar care trebuie aplaudat. Maia Sandu și Grosu l-au făcut.
„40 de milioane euro alocați pentru combaterea propagandei și încercărilor de destabilizare ale R. Moldova”
Rareș Bogdan: Eu sunt foarte fericit, de exemplu, că ieri, în comisia mea, am obținut 40 de milioane euro alocați pentru combaterea propagandei și încercărilor de destabilizare ale R. Moldova.
PS News: Dar n-au venit un pic prea târziu? Fiindcă acestea (forțele destabilizatoare ruse) deja s-au întins și s-au ramificat. Se putea anticipa, aici.
Rareș Bogdan: Acum am reușit să rup o bucățică de buget. De-a lungul timpului am mai sprijinit, avem și delegația cu R. Moldova condusă de Siegfried Mureșan, reconfirmat șeful delegației. Ce să zic mai mult?
PS News: Noi am stat de vorbă cu cetățenii moldoveni. La sate este o propagandă importantă, pro-rusă, în biserică.
Rareș Bogdan: E o problemă pentru că acolo e o mitropolie independentă, apropiată de Patriahia Română și este o mitropolie subordonată complet Rusiei patriarhului Alexei. E o bătălie practic între cele două două biserici. Eu sper ca partida pro-europeană să câștige bătălia.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News