PS News continuă seria interviurilor despre Viitorul UE. Periodic vă aducem în față europarlamentarii români aleși în noua legislatură și vă prezentăm planurile acestora în noul mandat.
Continuăm cu Siegfried Mureșan, deputat european din partea Grupului PPE și membru al Partidului Național Liberal. Începând din luna noiembrie 2019, deține și funcția de vicepreședinte al Partidului Popular European. În septembrie, anul acesta, a fost desemnat negociator-șef pentru viitorul Buget multianual al UE.
„Sunt așteptări foarte mari de la bugetul multianual din partea oamenilor din țările membre UE”
PS News: Ați fost ales negociator-șef privind Bugetul multianual al Uniunii Europene în valoare de 1,3 trilioane de euro. Care sunt obiectivele dumneavoastră în negocieri?
Siegfried Mureșan: Ca europarlamentar român, obiectivul meu principal va fi să apăr interesele României și să obțin în negocieri cel mai mare nivel posibil de fonduri europene pentru țara noastră.
În același timp, există așteptări foarte mari de la acest buget multianual din partea oamenilor din toate țările membre, iar noi trebuie să le îndeplinim.
PS News: Care sunt aceste așteptări?
Siegfried Mureșan: Pe de-o parte, oamenii au așteptări clare de la noi, instituțiile Uniunii Europene, să gestionăm bine noile provocări, precum digitalizarea, combaterea schimbărilor climatice, siguranța și imigrația.
Pe de altă parte, este necesar să finanțăm adecvat și prioritățile tradiționale ale Uniunii Europene, precum agricultura și coeziunea. Finanțarea adecvată a agriculturii este esențială pentru a garanta siguranța alimentară a Europei și pentru a ne asigura că fermierii noștri au un venit decent. Coeziunea este principalul instrument prin care reducem decalajul economic dintre țările membre. Avem în continuare nevoie în Europa de aceste două politici. Ele sunt foarte importante mai ales pentru România și le voi apăra în negocieri.
În paralel, trebuie să ne asigurăm că viitorul buget multianual este mai bine pregătit pentru a finanța crize neprevăzute, cum a fost cazul inundațiilor care au afectat România în această toamnă.
PS News: Ați menționat inundațiile. Cum, mai exact, poate fi folosit Bugetul UE pentru a compensa pagubele românilor afectați de inundații?
„Vrem să adoptăm un Buget multianual post-2027 mai flexibil”
Uniunea Europeană va veni în sprijinul oamenilor din țara noastră și din celelalte state membre afectate, așa cum s-a întâmplat și în trecut. Spre exemplu, chiar eu am fost raportor pe două rapoarte, din 2015 și 2019, prin care au fost alocate, în total, 16,7 milioane de euro pentru compensarea unei părți din pagubele produse de inundațiile din 2014 și 2018.
Dar noi, Uniunea Europeană, trebuie să facem mai mult de atât. În cazul calamităților naturale, precum inundațiile și incendiile, trebuie să mobilizăm mai repede și mai multe fonduri europene din Bugetul UE pentru sprijinirea țărilor afectate și a oamenilor afectați.
În prezent, sumele maxime pe care le putem folosi pentru situații neprevăzute, de calamitate, se adoptă o dată la 7 ani, prin intermediul Bugetului multianual al UE, ceea ce oferă prea puțină flexibilitate în a finanța în mod adecvat astfel de situații, pe măsura nevoilor.
De aceea, ca negociator-șef al Parlamentului European privind Bugetul Multianual al Uniunii Europene, voi lucra cu instituțiile europene și statele membre pentru a adopta un Buget multianual post-2027 mai flexibil, astfel încât fondurile europene să ajungă mai repede și în sume mai mari acolo unde este nevoie de ele în astfel de situații.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News